Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Formába hozták magukat a Kossuthosok
Formába hozták magukat a Kossuthosok Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. július 07.

ImageSzékesfehérvárról a Kossuth Lajos Általános Iskola pályázott és nyert az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének két éve meghirdetett pályázatán. a „Hozd a formád Magyarország!” elnevezésű programhoz csatlakoztak és ennek keretében a diákok és rajtuk keresztül családjaik egészségtudatosabb . Az egészségnevelést koordináló pedagógus munkáját június végén Béres Egészség Hungarikum díjjal ismerték el. A most lezárult rendezvénysorozat eredményeit a szervezők sajtótájékoztatón ismertették.

 

Pécsről indult el a a gyermekek egészséges életmódra nevelését segítő „Hozd a formád Magyarország!” mintaprogram. Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége országszerte 15 iskolával, köztük a fehérvári Kossuth Lajos Általános Iskolával vette fel a kapcsolatot. Az oktatási intézmény egy pályázaton nyerte el a kétéves programban való részvételt, melynek során a diákok és rajtuk keresztül a pedagógusok és a szülők több egészségnevelő rendezvényen vettek részt.

 

Image
.

A fehérvári ötletadó Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, aki úgy gondolja, hogy a gyerekeknél kell kezdeni az egészségre nevelést. Ehhez a „Hozd a formád Magyarország!” egy mintaprogram. A szülőket és a pedagógusokat is bevonták az egészséges életmódra nevelő programba. Ennek legjobb példája Virágné Sziládi Judit szerint a családi zárónap.

Mint az igazgató elmondta, az iskolában 430 diák tanul, a rendezvényen pedig összesen 850 vendégük volt. A kétéves programot az iskolában Lendvainé Hegedűs Tünde koordinálta. Pedagógiai programjukban több éve szerepel az egészségnevelés, 2005 óta többször elnyerték az ökoiskola címet is. A pedagógus a programösszegző sajtótájékoztatón beszámolt a szeptembertől júniusig lezajlott iskolai programokról. Ezek mindegyikén tudatosan ráirányították a figyelmet az egészségnevelésre.

A „Hozd a formád!” talán azért is volt olyan sikeres, mert a gyerekeket már a programok szervezésébe is bevonták – véli Lendvainé Hegedűs Tünde. Ez alapján a tavalyi év központi szereplője az alma volt. Az alsósok meséket írtak a témában, a felsősök pedig receptkönyvet készítettek. A pedagógus beszámolt arról is, hogy egy helyzetfelméréssel kezdték két éve a munkát, céljuk a gyerekkori elhízás megakadályozása volt.

 

Image
Fotó: ÖKK

Azt, hogy jó két évet zártak, alátámasztja egy nemrég elvégzett felmérés is. Az Egészséges Városok magyarországi Szövetsége által készített anyagból az derült ki, hogy jobban figyelnek egészségükre a programban részt vett gyerekek. Ez a mindennapokban a menzán és iskolai büfében is megmutatkozik, ahonnan száműzték az egészségtelen ételeket és italokat.

Lendvainé Hegedűs Tünde munkája elismeréseként június végén Béres Egészség Hungarikum Díjat vehetett át. Az országban három általános iskolai tanár részesült az elismerésben. A Kossuth Iskola pedagógusát meglepetésként érte a kitüntetés, hiszen egyik kolléganője nevezete be őt, hosszú évek óta végzett egészségnevelő munkája alapján.

Östör Annamária szerint előremutató, hogy több iskola érdeklődött a program iránt, így az egészségnevelő tevékenységet a Kossuthos minta alapján a többi oktatási intézmény felé is kiterjesztik majd.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >