Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tájékoztató kisebbségi önkormányzatoknak
Tájékoztató kisebbségi önkormányzatoknak Nyomtatás E-mail
Írta: Sz. T.   
2011. július 07.

A Megyeháza Réztermébe hívta szakmai tájékoztatóra a Fejér Megyei Kormányhivatal a megyében működő kisebbségi önkormányzatok, tagjait, elnökeit és a jegyzőket.

 

- Sokrétű feladatot látunk el, de ezek közül kiemelkedik az önkormányzatokkal fenntartott szoros együttműködés. Ezt terjesztjük most ki a kisebbségi önkormányzatokra, hiszen ugyanúgy dolgoznak, mint a települési önkormányzatok, mégis nehezebb a feladatuk, hisz nincs mögöttük szakembergárda. Ezért tájékoztatjuk őket a jogszabályváltozásokról, ismertetjük jogaikat, amelyek közül a legfontosabb az egyetértési jog. Ez azt jelenti, hogy olyan oktatási intézményeknél, ahol kéttannyelvű- vagy nemzetiségi oktatás folyik, az igazgatóválasztásnál döntő szava van a kisebbségi önkormányzatnak. Szeretném hangsúlyozni: nem előzetes véleményezési vagy utólagos jóváhagyási, hanem egyetértési joguk van. Mindez azért nagyon fontos, mert a kisebbségi képviselők igenje nélkül a települési képviselők nem nevezhetnek ki egyetlen igazgatójelöltet sem az adott iskola vagy óvoda élére – hangsúlyozta Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

A folytatásban Hajnalné Szecsődi Zsuzsanna főosztályvezető és Révész Mária tanácsos tájékoztatta a megjelenteket a helyi kisebbségi önkormányzás általános szabályairól, a kisebbségi önkormányzati testületek működéséről, valamint a kisebbségi önkormányzatok gazdálkodásáról és vagyonáról, támogatásának szabályairól.

Szintén a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz kapcsolódó hír, hogy az Igazságügyi Szolgálat igazgatójává nevezte ki Szabó Alizt Dorkota Lajos kormánymegbízott - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatát irányító miniszteri biztos egyetértésével. A kinevezés 2011. július elsejétől szól, határozatlan időtartamra. Szabó Aliz ezt megelőzően a Fejér Megyei Bíróságon dolgozott bíróként.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >