Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Közös múlt, közös jövő Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. július 11.

ImageBiograd, azaz Tengerfehérvár delegációját fogadta dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere a Hiemer-ház Moskovszky termében. Biograd polgármestere, Ivan Knéz elmondta, hogy szorosabbra szeretnék fűzni a két város gazdasági és turisztikai szálait. Bíznak abban, hogy a közös történelmi múlt után elindul egy közös jövő is a két Fehérvár közt.

 

Biograd polgármestere, Ivan Knez elmondta, a találkozót azért kezdeményezték, hogy a két város közötti kapcsolatot a turizmus területén is szorosabbra fűzhessék a jövőben.

„ Közös történelmi múltunk van, szeretnénk a két város közös jövőjét is kialakítani. Elsősorban gazdasági kapcsolatok erősítésében és a kulturális turizmus vonalán képzeljük el mindezt. Ehhez kapcsolódóan, egyébként már elkezdtük újjáépíteni az ottani koronázó Bazilikát, mely a két város között kiépülésre vár turisztikai kapcsolatoknak jó apropója lehet.” Két nagy hagyományokkal rendelkező városról van szó - mondta dr. Cser-Palkovics András.

 

Image
.

Elképzelhető hogy a jövőben a gazdasági kapcsolatokat is szorosabbra fűzzük, hiszen a pénteki tárgyaláson konkrét ötletek is felmerültek, hogyan is működne ez a gyakorlatban. Szeptemberben ezért egy újabb találkozóra kerül majd sor.

Kiemelte, hogy 2013-tól Horvátország is csatlakozik az Európai Unióhoz, ennek köszönhetően pedig rengeteg új lehetőség nyílik majd arra, hogy a két Fehérvár tovább mélyítse egymás közötti kapcsolatát.

Biograd na Moru város nevének jelentése "a fehér város a tengerpart mellett". Biogradot elsőként 950-ben említették Constantine Porphyrogenitus néven, a 11. században a város a horvát királyok és a püspökök központja volt. Körülbelül 1059-ben a város volt az egyházmegye központja, s még ugyanebben az évben építették a bencés rendi Szent János kolostort.

 

Image
Fotó: Bácskai Gergely

1102-ben a magyar Kálmánt horvát királlyá koronázták Biogradban, mindez pedig Horvátország és a Magyar Királyság szorosabb kapcsolatát ígérte. A 13. és a 14. században Biograd na Moru városát cetina hercegei, a vranai templomos lovagok, valamint a bribiri Subic hercegek irányították. 1409-ben a város vezetését a Velencei Köztársaság vette át, melynek uralma egészen 1797-ig tartott.

A horvát függetlenségi háború alatt, a szerb csapatok 1991-1993-as támadásainak alkalmával szintén jelentős károk keletkeztek a városban, mely azonban mára ismét teljes pompájában várja a nyaralni vágyókat. Sajnos a sok hányattatás, és háború következtében, Biograd történelmi óvárosának nagy része elpusztult.

Az aktív nyaralást kedvelők számára is ajánlható a hely: az Adria talán legmodernebb teniszcentrumát hozták itt létre: 14 salakos, és 6 villanyfényes, kemény borítású pálya várja a sportolni vágyókat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >