Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Jó gyakorlatok a környezetkímélő közlekedési rendszerek kialakítására Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Réka   
2011. július 11.

ImageA KDRFÜ partnerséget nyert el a PIMMS CAPITAL nemzetközi projektben, melynek keretében lehetőség nyílik a jól működő környezetkímélő közlekedési rendszerek megismerésére és azoknak a jövőben a hazai szakpolitikába történő adaptálására.

 

A városi tömegközlekedési lehetőségek népszerűsítését és összehangolását célzó EU-s projektben vesz részt a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség. Több európai „jó gyakorlat” megtekintését követően régiós akcióterv készül az ún. mobilitás menedzsmentre, azaz a minél környezetkímélőbb utazási formák népszerűsítésére.

Az akcióterv konkrét intézkedési javaslatot is tartalmaz a városok részére. A eddig megtekintett német és angliai jó gyakorlatok megmutatták, hogy a városi közlekedésszervezésben gyakran minimális ráfordítást igénylő akciókkal is komoly eredményeket lehet elérni az utazási preferenciák megváltoztatásában. A 2010 októberében indult PIMMS CAPITAL projekt legfőbb célja, a fenntartható közlekedésfejlesztés ösztönzése az EU régióban, a mobilitás hatékony szervezését szolgáló eljárások megváltoztatásával.

A régiók közötti szakmai kommunikációra tanulmányutak és workshopok formájában nyílik lehetőség. A projekt végeredményeként a résztvevő 12 régió mindegyike akciótervet dolgoz ki, melyben pontosan meghatározásra kerül, hogy a konzultációk során átadott és megismert jó gyakorlatok miként valósíthatók meg az adott régió operatív programjának keretein belül.

Image
.

----- Frankfurti tanulmányút: „Összehangolt utastájékoztatás”

A Közép-dunántúli régió szakembereinek a közlekedésfejlesztésben elért „nyugati” eredményekről, illetve jól bevált gyakorlatokról elsőként június 14-15-e között, Frankfurtban, a „Mobilitás Menedzsment és Mobilitás Központok” című program keretében volt lehetőségük megismerkedni. A német város meghívásának a KDRFÜ két munkatársa és a régió közlekedésfejlesztésben érdekelt szakemberei; a Közlekedéstudományi Intézet személyközlekedési igazgatója, a Somló Volán műszaki igazgatója, a MÁV területi képviseletének vezetője és a dunaújvárosi önkormányzat Főépítészeti és Környezetvédelmi Osztályának tettek eleget.

Az első tanulmányút export régiója a németországi Hessen tartomány volt, és az adoptálni kívánt jó gyakorlatot a projekt Vezető Partnere, a traffiQ (Frankfurti Helyi Tömegközlekedési Társaság) mutatta be és adta át a Közép-dunántúli régióból érkező szakértők mellett a larnacai (Ciprus) és a temesvári (Románia) delegációnak. A résztvevők előadások és helyszíni látogatások keretében ismerhették meg a traffiQ cég Mobilitás Menedzsmentre és Mobilitás Központokra vonatkozó többéves tevékenységét, tapasztalatait.

A helyszíni látogatások során bemutatásra került a traffiQ cég által működtetett „Verkehrsinsel”, vagyis Mobilitás Központ tevékenysége, mely a közlekedés minden módozatára tanácsokat adó információs pont a belváros sétáló utcáján. A koncepció sikerét jelzi egy felmérés, melynek eredménye azt mutatja, hogy a Német Vasutak által üzemeltetett jegyiroda mellé telepített Mobilitás Központ nagyobb vasúti jegyforgalom lebonyolítására képes.

A két napos tanulmányút a Höchst városrész ipari parkjában tett látogatással zárult, ahol az ipari park felépítésébe, közlekedési rendszerébe (belső hálózatok, külső kapcsolatok) és mobilitás szervezési koncepciójába nyerhettek betekintést a szakemberek.

----- Worcesteri tanulmányút: „Döntsd el, hogyan közlekedsz!”

2011. július 4-6. között került sor a PIMMS Capital projekt második tanulmányútjára, amelynek célpontja az angliai Worcester város volt. A tanulmányúton a Közép-dunántúli régióból 5 város önkormányzatának 1-1 szakembere (Pápa, Tapolca, Dorog, Tata, Komárom), a Somló Volán vezetője, valamint a KDRFÜ egy munkatársa képviseltette magát. A magyar csoport mellett a görögországi Patras régió képviselői is részt vettek a rendezvényen. Worcester egyike azon államilag támogatott angol városoknak, ahol a Fenntartható közlekedés demonstrációs város program zajlik.

Image
.

A „Choose how you move” (Döntsd el hogyan közlekedsz) elnevezésű projekt 2004-2010 között elért eredményei, fejlesztései kerültek bemutatásra előadások és helyszín látogatás keretén belül. A program fő célja a közlekedési szokások megváltoztatása a fenntartható fejlődés érdekében. Ezt azonban a program kidolgozói nem „kényszerítéssel”, hanem a szabad választás lehetővé tételével (ahogyan a projekt elnevezése is ezt mutatja) és a döntés helyességének alátámasztásával szeretnék elérni. Kevesebb autózással, több gyaloglással, biciklizéssel nem csak a túl forgalmas város közlekedési feltételein segítenek a helyiek, hanem egyúttal az egészségükért, környezetükért is tesznek.

Ahhoz, hogy ezeket a célokat elérhessék, természetesen biztosítani szükséges az utazó közönség számára azokat a feltételeket, amelyek alternatívái lehetnek az oly elterjedt és kényelmes autós utazásnak. Mindezt a meglévő infrastruktúra fejlesztésével (kerékpár-, gyalogos utak, parkoló férőhelyek bővítése), a tömegközlekedési hálózatok kibővítésével, összehangolásával (vasúti és busz menetrendek összehangolása), menetrendek, térképek, információs anyagok rendelkezésre bocsátásával, internetes adatbázisok létrehozásával, iskolások oktatásával, különböző marketing eszközökkel (pl. színes programok, tematikus hetek, stb. szervezésével) szeretnék elérni.

A 2010. júliusában átadott Diglis gyalogos és kerékpáros híd, a Severn folyó két partján felújított és megnövelt kerékpár és gyalogos utak, a folyóparti sétány helyreállítása, az útburkolati jelek, gyalogos és kerékpáros jelzőtábla rendszer kibővítetése, P+R parkolók létesítése mind-mind azon fejlesztések közé sorolhatóak, amelyek lehetővé teszik a kitűzött cél, célok elérését.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >