Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ezer magyar ház a Kulturális Örökség Napjain
Ezer magyar ház a Kulturális Örökség Napjain Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2011. július 18.

ImageIdén is megrendezik a Kulturális Örökség Napjai című, Európa-szerte népszerű programsorozatot. Idén szeptember 17-18-án, szombaton és vasárnap kerül sor a rendezvénysorozatra, melynek központi témája: 1000 magyar ház. Különleges, ritka és kulturális szempontból értékes épületek, helyszínek bemutatását tervezik, melyekre bárki tehet javaslatot, illetve várják építészek jelentkezését is, akik betekintést nyújtanak a saját maguk tervezte épületekbe.

 

A Kulturális Örökség Napjait a világ negyvennyolc országában rendezik meg, az eseménysorozat egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az idei programsorozat célja, hogy ráiránytísa a figyelmet Magyarország különleges építészeti értékeire, örökségére. Országszerte sok száz helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt, olyan épületeket is látogathatóvá tesznek, melyek egyébként részlegesen vagy teljesen zárva tartanak.

Az "1000 magyar ház" program keretében bárki kezdeményezheti egy-egy épület bemutatását a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál, fontos azonban, hogy a vendégek fogadása legyen ingyenes, önként vállalt szolgálat. Az esztétikai és történeti szempontból értékes helyszíneknek nem kell műemlékeknek lenniük, nagyobb hangsúlyt kaphatnak viszont az ott található művészi alkotások, berendezések, régészeti leletek, a különleges épületszerkezetek és védett növények.

A látogatók élményét fokozhatja, ha az egyes helyszínek összekapcsolásával sétaútvonalakat terveznek számukra és szakembereket is bevonnak az épületek bemutatásába. "A megmagyarárzom a házam....." című pályázat keretében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal várja építészeknek a jelentkezését, akik szeptember 17-18-án szakvezetésükkel bemutatnák az általuk tervezett épületeket a nagyközönség számára.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >