Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Megkezdik a Velencei-tó vízpótlását - a meleg sokat apasztott Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2011. július 19.

ImageA Velencei-tó vízszintje az elmúlt rendkívüli meleg és csapadékszegény időszak hatására megközelítette a tárgyidőszaki minimális szabályozási szintet. Ezért a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az érdekeltekkel előzetesen egyeztetve, tegnap a Pátkai tározó zsilipjének nyitásával megkezdték a Velencei-tó vízpótlását. A vízszint jelenleg +143 cm.

 

A Székesfehérvártól csupán néhány kilométerre található Velencei-tó vízszintje a 2011. július 12-i mérések szerint +143 cm-re apadt, így 8 cm-re megközelítette a tárgyidőszaki minimális szabályozási szintet (+135 cm).

A Vízügyi Igazgatóság az önkormányzatokkal, a halászatba és horgászatban érdekeltekkel előzetesen egyeztetve, 2011. július 18-án megnyitotta a Pátkai víztározó zsilipjét és megkezdi a Velencei-tó vízpótlását.

A kerékpárosok figyelmét arra hívják fel, hogy a Székesfehérvár–Kisfalud–Dinnyés közötti kerékpárút az M7 autópálya alatti szakasz a vízpótlás idejére víz alá kerül, ezért a kerékpárutat használni tilos. A vízpótlás várhatóan egy hónapig tart, a Velencei-tó aktuális vízállására, illetve a mindenkori vízminőségre való tekintettel.

A vízeresztés időtartama alatt maximum 3,6 millió m3 víz kerül bevezetésre a Velencei-tóba, mellyel várhatóan elkerülhető lesz az, hogy a tó vízszintje az üdülési szezon végéig lecsökkenjen az elvárt szint alá. A leresztésnél figyelik a Pátkai tó vízszintjét is.

Kérdés esetén dr. Csonki István igazgató a 20/941-8494 telefonszámon, valamint Kiss Jenő Fejér Megyei Szakaszmérnökség vezető a 20/978-3202 telefonszámon áll rendelkezésükre.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >