Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Nem riasztja a magyarokat a chipsadó Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. augusztus 01.

ImageBár a lakosság kétharmada támogatja az új népegészségügyi termékdíj bevezetését, a megkérdezettek többsége azonban szkeptikus az elért társadalmi hatást illetően. – derül ki a Szinapszis Piackutató Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg megbízásából készített.

 

----- A lakosság többsége támogatja a chipsadót

Kiss Katalin kutatási vezető honlapunknak elmondta, hogy a chipsadó társadalmi megítélését vizsgáló felmérés szerint összességében a lakosság kétharmada támogatja az ötletet, és inkább pozitívan áll hozzá. A megkérdezettek nagyobb része bár jónak véli a kezdeményezést, más módon, eltérő formában tudná csak elképzelni annak bevezetését.

A válaszadók 15 százaléka tartja jó ötletnek a kezdeményezést, és gondolja, hogy ebben a formában van szükség a termékdíjra. Az intézkedéssel kapcsolatos vélekedést a végzettség és a jövedelem befolyásolja: azok emelkedésével csökken az egyetértők, támogatók aránya.

----- A célzott társadalmi hatás várhatóan elmarad

Az adó társadalmi hatását illetően a többség szerint nem várható jelentős változás: a megkérdezettek közel 40 százaléka szerint biztosan nem, további ugyanekkora arányuk szerint valószínűleg nem éri el az új termékdíj célját. Az adó hatásával kapcsolatosan elsősorban az idősebbek és a férfiak szkeptikusak. A biztos pesszimisták elsősorban azok az emberek, akik véleménye szerint az államnak nem kellene ilyen szinten beleszólnia a fogyasztásba.

----- A felnőtt lakosság fele csökkentené az érintett termékek fogyasztását

Az adó bevezetésével esetlegesen bekövetkező áremelés hatására várhatóan a felnőtt lakosság fele mérsékli majd az érintett termékek fogyasztását, közel 20 százalékuk biztosan, 30 százalékuk pedig valószínűleg kevesebbet vásárol ezekből.

A beszerzést várhatóan mérséklők tábora magasabb a fiatalabbak körében, ugyanakkor a biztosan mérséklők aránya az életkor emelkedésével nő. A férfiak körében jellemzőbb, hogy az emelés visszavetheti ezen árucikkek vásárlást, érdekesség ugyanakkor, hogy a jövedelem tekintetében nem tapasztalható lényeges eltérés.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >