Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Entomológus szakértő véleménye alapján döntenek a szúnyogirtásról Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. augusztus 01.

ImageValószínűleg nem lesz ma szúnyogirtás a városban, azonban a Városgondnokság a külső szakértő, entomológus szakvéleménye alapján dönt az irtás elrendeléséről – mondta Tóth Boglárka Székesfehérvár Városgondnokságának köztisztasági és hulladékgazdálkodási vezetője. A városban 19 vizsgálati ponton mérik a csípésszámot.

 

Mérési pontok 200 hektáronként vannak Székesfehérváron. Napnyugta előtt két órával kezdi minden nap a vizsgálatot két entomológus: ez nem jelent mást, mint, hogy öt percig mérik, hogy hány szúnyog csípte meg őket. A belvárosban például nincs szúnyog, de a legfertőzöttebb helyeken, így a Feketehegy - Szárazréten és a Maroshegyen is közepesnél alacsonyabb a szúnyogok száma.

Szúnyogirtás általában akkor rendelnek el, ha negyven fölötti csípés történik óránként. Amint a két külső szakértő vizsgálata indokolttá teszi a szúnyogirtást, azonnal elkezdi az irtást a Városgondnokság.

A városban és környékén egyébként a legjellemzőbb a dalos szúnyog, (házi szúnyog) illetve a gyötrő szúnyog: előbbi majd két hét alatt fejlődik ki, a viszkető csípést okozó gyötrő szúnyog viszont egy hét alatt kifejlődik. Idén azért van jóval kevesebb szúnyog, mint az előző években, mert tavaly nagy rajzás volt és a sekély vizek szélére tették le a petéjüket a rovarok. Ezek kiszáradtak, így nem tudtak áttelelni és ezért nincs annyi szúnyog.

Vízállás szempontjából is kedvezőbb a helyzet idén, hiszen a Halesz területén sincs víz és a Székely utca környékén is megoldotta a vízelvezetést a Városgondnokság.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >