Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Újabb hulladéklerakókat számolnak fel Közép-Dunántúlon
Újabb hulladéklerakókat számolnak fel Közép-Dunántúlon Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. augusztus 01.

ImageHatékonyabbá vált a hulladékgazdálkodás annak a nagyszabású projektnek köszönhetően, melynek megvalósítására 169 település önkormányzata fogott össze a Közép-Dunántúlon. A jelenlegi környezeti problémákat okozó hulladéklerakókat felszámolják, a társulás két nyertes pályázat kapcsán végez rekultivációt. A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke, Égi Tamás elmondta, hogy a hulladéklerakók felszámolása mellett lehetőség nyílt az egész hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére is.

 

Az Európai Unió a hulladékgazdálkodásra vonatkozó közös követelmények teljesítésére támogatást nyújt az újonnan csatlakozott tagországok számára. A 169 település által alapított Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás többéves előkészítést követően nyújtotta be pályázatát.

 

Image
.

Első körben 83 lerakót számoltak fel 7,7 milliárd forintos költséggel, most további 10 hulladéklerakó rekultivációja kezdődik meg. A Társulás a KEOP-2.3.0 pályázat keretein belül a közreműködő szervezet döntése alapján nyert el 2,15 milliárd forintot a térségben található 10 hulladéklerakó rekultivációs tevékenységének elvégzésére.

Égi Tamás, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke elmondta, hogy a rekultiváció megvalósításának támogatott költségét az EU és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásban biztosítja 85 - 15 %-os arányban, valamint a Társulás költségvetése 0,05%-os forrást biztosít a projekt végrehajthatóság érdekében.

 

Image
.

A beruházás keretében a térség további 10 hulladéklerakójából 3-at felszámolnak, 7 lerakót pedig lezárnak. A társulás elnöke kiemelte, hogy nemcsak rekultivációkra nyílik lehetőség, hanem újabb pályázati forrásoknak köszönhetően az egész rendszer átalakulhat.

A beruházás célja, hogy ártalommentesen kezeljék a településeken keletkező szilárd hulladékot, száz százalékban biztosítsák a háztartások számára a szelektív gyűjtés lehetőségét, a csomagolási hulladékok minimum harminc százalékát gyűjtsék be és ennek legalább kilencven százalékát újrahasznosítsák.

 

Image
Fotó: Bácskai Gergely

Égi Tamás elmondta, hogy a keletkező hulladék fűtőanyagként is hasznosítható, vagy a cementgyártás számára lehet értékesíteni.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >