Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Próbaüzem a kastélyban
Próbaüzem a kastélyban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. augusztus 02.

ImageA fehérvárcsurgói Károlyi-kastély középső szárnyának műszaki átadása megtörtént. A kastély felújításának befejezésére, a KDOP pályázatán közel félmilliárd forintot elnyerő Károlyi József Alapítvány már teszteli az elkészült épületrészt, amelynek berendezése is elkezdődött.

 

Bajnai Zsolt, a Picasso Média Tanácsadó Kft. munkatársa elmondta honlapunknak, hogy két évvel ezelőtt dőlt el, hogy a Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) jóvoltából befejeződhet a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 1997-ben kezdett felújítása. A kastélyépítő ükunokája, az egyébként az év nagy részét Fehérvárcsurgón töltő Károlyi György által az épületegyüttes megmentésére és működtetésére életre hívott alapítvány 462 millió forintot nyert a rekonstrukció lezárására és a turisztikai vonzerő növelésére.

– Az építkezés 2009 végén kezdődött és azt mondhatjuk, hogy a nyár közepére lényegében befejeződött – mondta el Bendi Lajos, a Károlyi József Alapítvány képviselője. – Például a könyvtárteremnek is otthont adó középső szárny felújítása és bővítése kész, a műszaki átadás-átvétel megtörtént, birtokba vettük a megszépült helyiségeket.

A projekt lezárásáig hátralévő időszakban igyekszünk belakni és tesztelni a gyönyörűen megújult szárnyat, hogy az esetleges hibák, javítani valók azelőtt kiderüljenek, hogy kora ősszel a nagyközönség is birtokba veszi Fejér megye jelenleg legszebb épületét. Az alapítvány saját forrásból már jórészt beszerezte az elkészült helyiségeket díszítő függönyöket és kárpitokat. A középső szárny, azaz a kastély főépületének dísztermében különleges kárpitozás kerül majd a falakra, amelyek már szintén Fehérvárcsurgón vannak.

– Az Európai Unió és a Magyar Állam által a KDOP-n keresztül biztosított források az épület felújítása mellett lehetővé teszik, hogy a majdani működtetést segítő eszközöket is beszerezzünk – tette hozzá Bendi Lajos. – Folyamatban van a bútorok mellett díszkönyvtári polcok, kiállítási eszközök és egy audioguide rendszer beszerzése is. Ezek a felújítással együtt szolgálják majd a pályázatunkban megfogalmazott célt, hogy a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély kulturális és turisztikai vonzereje kiteljesedjen

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >