Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Rejtett kincsek Kincsesben Nyomtatás E-mail
Írta: Szatzker Csaba   
2011. augusztus 02.

Image„Ha azt szeretnénk, hogy a jobb és biztonságosabb világgal kapcsolatos reményünk ne maradjon puszta vágyálom, nagyobb szükségünk lesz az önkéntesek közreműködésére, mint valaha" (Kofi Annan)

 

Az Önkéntesség Európai Éve 2011. Kincsesbányán ezt már négy éve is tudhatták, mert az általános iskola teljes megújulása ennyi ideje tart, az anyagi lehetőségekhez mérten, következetesen, kitartóan, a lehető legnagyobb önkéntesség elvén.

Az évek során sok millió forintnyi önkéntes munkával járultak hozzá ablakok beépítésével, belső burkolatok felhelyezésével, festéssel, szakipari és egyéb munkákkal kincsesiek, isztimériek és fehérvárcsúrgóiak egyaránt. Külön érdekesség, hogy az ablakbeépítők – bár mindnyájan különböző munkahelyen dolgoznak – összeszokott csapatként dolgoznak immár négy éve.

Az önkéntesek népes sorába sorolhatjuk azokat a vállalkozókat is akik szintén milliós kiadástól tehermentesítették az iskolát azzal, hogy a beépített ablakokat, anyagokat nagy kedvezménnyel, időnként pedig ingyen biztosították.

Téved aki azt gondolja, a munkálatokra csak a szülők mozgósíthatóak. A helyi és környékbeli településekről érkezetteken kívül a frissen és korábban végzett diákok is szinte egymásnak adták a kilincset, de dolgozott itt a település polgármestere is. A helyi kosárlabda csapat pedig fehérvári, móri és kincsesi játékosaikkal vette ki részét a munkákból. Sajnos nincs az az önkéntesség amely mellé ne kellene anyagi forrásokat biztosítani.

A három pénzügyi pillért az önkormányzat támogatása, a Kincsesbánya Gyermekeiért Alapítvány hozzájárulása, valamint harmadikként egy sikeres bál bevétele, az isztiméri német kisebbségi önkormányzat segítsége és a gyerekek elektronikai hulladékgyűjtésből származó bevétele jelentette.

Talán az sem mondható tipikusnak, hogy több önkéntes jelentkezett, mint amennyit a munkálatok igényeltek. Ezért aztán volt olyan munkáról lemaradó, aki azt kérte az intézmény vezetőjétől jövőre neki szóljanak először. Mert munka lesz jövőre is. Ekkora marad az utolsó három felújításra váró tanterem, hogy aztán a folyosók és az épület főbejárata is teljesen megújuljon.

A szűkös anyagi lehetőségek miatt nem tervezték, a szülők azonban kivitelezték leendő elsős gyermekeik tantermét, teljesen felújították többszázezer forint értékben, természetesen ingyen és önkéntesen, ahogy Kincsesbányán ez már szokássá vált.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >