Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Augusztus 20. a nemzeti összefogás jegyében Nyomtatás E-mail
Írta: kormany.hu   
2011. augusztus 05.

Image"Szent István király ünnepe a közösség ünnepe." - mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az augusztus 20-i ünnepi programot ismertető kormányszóvivői tájékoztatón a Budapest rendezvényhajón.

 

A tavalyi augusztus 20-a szellemisége jó filozófiai alapot ad az ünnepnek idén is. Akkor a borsodi árvizek során összefogott az ország - emlékeztetett az államtitkár. Idén a tavalyival részben azonos, továbbgondolt logóval, az “Együtt az Ország!” szlogennel a nemzeti összefogást és a történelmi hagyományokat is hangsúlyozva szervezzük az ünnepi programsorozatot - tette hozzá.

A mai nappal az augusztus20.kormany.hu címen tematikus weboldal indul, mely folyamatosan frissül, és elérhető rajta minden ünnepel kapcsolatos információ - jelentette be Kovács Zoltán. A programok már augusztus 19-én elkezdődnek, a tavalyi siker után idén is lesz Magyar Ízek Sétánya. A Bem tértől a Clark Ádám térig tartó helyszínen bemutatkozik a magyar mezőgazdaság, a magyar étel- és borkultúra, gasztronómiai élményt és szórakozást is nyújtó programokkal várva a látogatókat.

A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét megnyitja kapuit az Országház a látogatóknak, mely 18 óráig látogatható. A szokások szerint augusztus 19-én sor kerül majd a magas rangú állami kitüntetések átadására is. A díjazottak a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, Középkeresztjét és a Középkereszt a csillaggal vehetik át. Három helyszínen utcabál is lesz: a Clark Ádám téren, a Bem téren és a Vigadó téren három különböző műfajban lesznek majd fellépők - ismertette a 19-i programokat az államtitkár. Augusztus 20-áról szólva Kovács Zoltán elmondta: a tradíciók jegyében a nemzeti lobogó felvonásával indul a nap az Országház előtt 8 órakor.

Az Államalapítás Ünnepén avatják tisztté a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem újonnan végzett katona hallgatóit a Hősök terén, ahol a leendő tisztek nagy nyilvánosság előtt tesznek esküt a haza védelmére. Az ünnepség légi bemutatóval zárul, amelynek keretében egy helikopter- és egy Gripen kötelék hajt végre látványos átrepülést a tér fölött. 14 órától történelmi korokat megidéző installációs hajók bevonulásával veszi kezdetét a légi-vízi parádé.

Öt hajó öt történelmi korszakot jelenít meg: Szent István korát, a reneszánsz időszakát, a reformkort, a századelő szecesszióját, valamint napjainkat. A hajók a Parlament előtt nagy kört megtéve, majd szinte megállva tisztelegnek a Vadász terem erkélyére kivonuló történelmi zászlók - szimbolikusan egész történelmünk előtt. A tiszteletadás után nyolc hajó csatlakozik a menethez, melyen állami gondozott gyermekek hajókáznak a Petőfi híd irányába.

Ezt követi a motorcsónak verseny-bemutató, majd légiparádéval zárul a Duna-partról jól figyelemmel kísérhető program. Határon-Túra néven tavaly szervezték meg először az Erdélyt és Magyarországot összekötő nagyszabású kerékpáros túrát. A kezdeményezés célja, hogy segítse a közvetlen kapcsolatteremtést az anyaország és a határon túl élő magyarság, valamint a magyar és a román nemzet között, és egyben felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedésre: a kerékpározásra.

Idén 2011. augusztus 13–20. között rendezik meg a több mint 850 km hosszú túrát, amelynek során az „ezeréves határtól” Budapestig jutnak el a kerékpárosok közel száz település érintésével. A rendezvény fővédnöke Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke.

A hagyományoknak megfelelően augusztus 20-át idén is tűzijáték zárja. Idén Budapesten kívül két vidéki helyszínnel is bővül a tűzijáték: az ország keleti kapujának számító Debrecennel és a Duna partján fekvő Bajával - zárta szavait Kovács Zoltán.

Kálomista Imre, a Hungarofest ügyvezető igazgatója elmondta: az ünnepségre fordítható keretösszeg nettó 300 millió forint volt, ebből a tűzijátékra 160 millió forint állt rendelkezésre. A nyílt közbeszerzési eljáráson kiválasztott nyertes végül bruttó 132,5 millió forintért vállalta a tűzijáték megrendezését.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >