Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Budai: Sukoró ügyében Gyurcsány felelőssége nem kerülhető meg
Budai: Sukoró ügyében Gyurcsány felelőssége nem kerülhető meg Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2011. augusztus 08.

ImageElsősorban a Gyurcsány-kormány felelős az ország eladósodásáért az államadósság növekedésének okait vizsgáló parlamenti albizottság jelentése szerint. A testület felkérésére az Országgyűlés költségvetési és alkotmányügyi bizottsága várhatóan megvizsgálja, hogy a jelenlegi jogszabályok megengedik-e az érintettek jogi felelősségre vonását, vagy ahhoz törvényt kell módosítani. A Péntek8 vendége Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos volt, aki az államadósság növekedésének okai mellett többek közt beszélt arról is, hogy hogyan kerülhetett hazánkba génszennyezett vetőmag.

 

A legfrissebb statisztika szerint 44 ügyben folyik büntetőeljárás, többségükben a Központi Nyomozó Főügyészség jár el, mivel a legtöbb esetben országgyűlési képviselő érintettsége merült fel az előző kormányzati ciklusból – mondta Budai Gyula a Péntek 8 kérdésére. Az elszámoltatási kormánybiztos beszámolt arról, hogy eddig a bábolnai földügyletek kapcsán felmerült hűtlen kezelés ügye lépett bírósági szakaszba, melyben már tanúként személyét is kihallgatták. Mint ismert, a vagyonkezelő akkori vezetője, Tátrai Miklós adott utasítást arra, hogy utaljanak át a Bábolnai Ménesbirtok Kft. ügyvezetőjének mintegy 365 millió forintot.

Budai kérdésre válaszolva elmondta: több esetben éltek már gyanúsítással a nyomozóhatóságok; többek közt a sukorói kaszinó-beruházás és a moszkvai ingatlan-eladás ügyében is. A büntetőeljárást gyorsító csomag, amelyet a parlament az utolsó előtti ülésszakán fogadott el, pontosan azért született, hogy a jövőben ne húzódhassanak el 10-15 évig a kiemelt, illetve az államnak nagy vagyoni hátrányt okozó ügyek bírósági tárgyalásai – reagált a kormánybiztos a Péntek 8 azon felvetésére, hogy mi garantálja azt, hogy a nehézkesen működő magyar igazságszolgáltatás belátható időn belül lezárja a megindított eljárásokat.

A jelenlegi bírói és ügyészi kar szakmailag el fogja tudni végezni azt a feladatot, ami ezekből az ügyekből rájuk hárul – mutatott rá Budai arra a felvetésre válaszolva, mely szerint az új alkotmányban szabályozott felső korhatár csökkentése miatt esetleg magánbosszúból helyeztek szabadlábra több gyanúsítottat az elmúlt időszak botrányainak emblematikus figurái közül.

----- Milliárdos állami garancia "baráti" cégeknek

Az államadósság brutális mértékű növekedésével, illetve az akkori kormányok felelősségével kapcsolatban Budai kifejtette: a politikai felelősség egyértelmű, de – a kormánybiztos szavai szerint - konkrét ügyekben kimutatható a büntetőjogi felelősség is. Ilyen például az IKR Zrt-nek és a Péti Nitrogénműveknek nyújtott állami hitelgarancia. Egyértelműen kimutatható, hogy többek közt ezek az ügyek növelték az államadósság mértékét.

Mivel e garanciákat a száz százalékos állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankon keresztül biztosították, ezért az IKR esetében mintegy hatmilliárd, a nitrogénművek esetében pedig huszonhárommilliárd forinttal növelték közvetlenül a magyar állam adósságát. Ebben a két esetben olyan magáncégeknek adtak állami garanciát, amelyek nem biztosítottak a magyar állam részére fedezetet, ha ez a két cég csődbe megy – fogalmazott Budai.

Ezekben az esetekben olyan lobbi tevékenység folyt a háttérben, amely az állami vagyon hűtlen kezelésére sarkalta az eljáró kormánytagokat – mutatott rá a kormánybiztos, emlékeztetve arra, hogy ezekben az ügyekben az állam számára garanciákat biztosító kormányhatározatokat rövid idő elteltével az államra nézve hátrányosan változtatták meg. Összegzésében Budai hangsúlyozta: az államadóssággal kapcsolatos büntetőjogi felelősség a konkrét ügyek vizsgálata kapcsán mutatható ki.

----- „A kaszinó-beruházást Bajnai fogta össze”

Gyurcsány mentelmi ügyével kapcsolatban az elszámoltatásért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: Sukoró ügyében a bukott kormányfő felelőssége nem kerülhető meg.

„Nem megszokott dolog az hazánkban, hogy egy miniszterelnök a parlamentben fogadja a kaszinó-beruházással kapcsolatos befektetőket, majd megegyeznek. Később pedig születik egy emlékeztető, melyben Gyurcsány Ferenc konkrétan meghatározza, hogy kinek mi a feladata. A háttér dokumentáció, a levelezés egyértelműen bizonyítja, hogy valóban az akkori emlékeztetőnek megfelelően hajtották végre a feladatókat, és valóban Bajnai Gordon fogta össze a szálakat” – mondta Budai.

----- „A kormánynak nagyon keményen oda kell állni a károsult gazdák mellé”

A GMO-szennyezett kukoricával kapcsolatban a kormánybiztos kifejtette: azok a cégek, amelyek a fertőzött vetőmagot behozták Magyarországra az elmúlt időszakban is nagyon komoly lobbi tevékenységet folytattak az előző kormány irányában, hogy a génmódosított vetőmagokat hazánkban forgalomba lehessen hozni. Ezzel összefüggésben a kormánybiztos emlékeztetett arra az öt párti parlamenti határozatra, mely szerint sem termeszteni sem forgalmazni nem lehet itthon génkezelt vetőmagokat, ennek ellenére mégis bekerültek e növények az országba. Mégis, még a moratórium ellenére is, közel ötezer hektár nagyságú területen került a földbe ilyen vetőmag.

„A kormánynak nagyon keményen oda kell állni a károsult gazdák mellé” – hangsúlyozta Budai, emlékeztetve: a kabinet több mint 4 milliárd forint elkülönítéséről döntött az érintett gazdálkodók kárának enyhítésére.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >