Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow A királyok ünnepe mindenkié
A királyok ünnepe mindenkié Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. augusztus 09.

Image„Székesfehérvár Közgyűlése rendeletbe foglalta, hogy az augusztus 14-től, Nagyboldogasszony vigíliájától augusztus 20-ig, Szent István Napjáig tartó periódus ünnepi időszak. A város és a megye idén is – mint 1988 óta minden alkalommal – megemlékezésekkel, kulturális és szórakoztató programok sokaságával készül.” – emelte ki a Királyi Napok tiszteletére rendezett sajtótájékoztatón Róth Péter alpolgármester. Újdonság lesz, hogy az ünnepi közgyűlést nyílt helyszínen, a Szent István téren tartják.

 

Székesfehérvár hű marad történelméhez, hagyományaihoz, ugyanakkor a Királyi Napok szervezői arra is ügyeltek, hogy újdonságokkal szolgáljanak a városlakók számára és közel hozzák Szent István emlékét, a múlt eseményeit a mai kor emberéhez. Róth Péter hangsúlyozta: az ünnep mindenkié, ezért „kinyitják” Székesfehérvár Önkormányzatának Ünnepi Közgyűlését, az eseményre ezúttal nem a Városháza zárt terében, a képviselőtestület elkülönült közösségében, hanem – amennyiben az időjárás is engedi – a Szent István téren kerül sor augusztus 19-én, pénteken 18.00 órai kezdettel.

Image
.

 

Az alpolgármester hangsúlyozta: „Az önkormányzat célja, hogy ezzel is erősítse a polgárokban a Fehérvár tudatot és előkészítse a 2013-as Emlékévet, melynek kezdetéig alig másfél év van hátra.”

Pleizer Lajos, a Megyei Közgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a két önkormányzat együttműködésének eredményeként megnyitják a látogatók előtt a tizenöt uralkodó földi maradványait rejtő királyi Osszáriumot.

Pleizer Lajos két kiállításról is beszámolt: Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én, hétfőn nyitják meg a Fejér Megyei Levéltár kápolnájában a Boldogasszony” kiállítás-t, a Fekete Sas Patikamúzeumban pedig képeslapokon mutatják be Szent István alakját és tiszteletét, ez utóbbi tárlatot augusztus 16-án, kedden 16.30 órától tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Image
.

Várhatóan több ezer ember érdeklődésére tart majd számot a XVI. Nemzetközi Néptáncfesztivál, melyre Csehországból, Csecsenföldről, Görögországból, Horvátországból, Indiából, Kazahsztánból, Lengyelországból, Peruból, Romániából és Venezuelából jönnek táncosok. A fesztivál által ismét erősödhetnek, bővülhetnek Székesfehérvár nemzetközi kapcsolatai.

Az esemény zárónapján, 20-án 22.30 órai kezdettel megtartják a szokásos tűzijátékot is a palotavárosi tavaknál. – hangsúlyozta Brájer Éva. Az alpolgármester kiemelte, hogy a fesztivál nulladik napján a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Csík Zenekar szerepel a Városház téren. A Történelmi Kavalkád című programsorozat már elkezdődött és augusztus végéig folytatódik hagyományőrző csoportok és a Szabad Színház művészeinek közreműködésével.

 

Image
Fotó: ÖKK

Ennek keretében minden hétvégén várható az Európa-szerte egyedülálló, látványos idegenvezetés, az Élőképes Krónika, melybe a városlakókat és a turistákat is bevonják. Művészeti, kulturális és családi programok egész sorát tartják a Tóth István tiszteletére rendezett Aranybulla Művészeti Napok-on, az Öreghegyi Közösségi Házban.

26-án, pénteken kiállítás nyílik az Agárdi Művésztelep két alkotójának műveiből, majd a Leonardo Jam és Egy Kis Erzsi Zene koncert következik. Augusztus 27-e, szombat a gyerekeké, kifejezetten nekik szóló koncert és mesejáték lesz a közösségi házban.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >