Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Együtt az ország - újítás és hagyományteremtés Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2011. augusztus 11.

ImageAugusztus 20-án, szombaton légibemutatóval veszi kezdetét az ünnepi parádé. Többek közt erről számolt be Kovács Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tájékoztatást adott arról is, hogy idén is megnyílik a Magyar Ízek Sétánya a Budai rakparton, ahol a látogatók a hazai finomságok ízlelése mellett a moldvai csángó gyermekeket is támogathatják. A sajtótájékoztatón bemutatták az Ország Tortáját, amelyet idén, immáron negyedjére, a Zila Kávéház csapata készített el.

 

Ugyanitt bejelentették, hogy ez évben a Parlament díszkivilágítása is megújul.

Augusztus 20-ától új, látványosabb díszkivilágítást kap a Parlament épülete, melyet először a tűzijáték után láthatnak az érdeklődők – jelentette be Kovács Zoltán. Az államtitkár rámutatott: a világításrendszer az Országház egészét egyenrangúan láttatja, kiemelve annak építészeti nagyszerűségét. A díszkivilágítást az 1990-ben megalakult Lisys Fényrendszer Zrt. építette ki – tette hozzá. Kovács kitért arra is, hogy a díszkivilágítás főpróbája 2011. augusztus 16-án az esti órákban lesz.

------ Történelmi hajókarnevál a Dunán

A hajók a Parlament épülete előtt tiszteletkört tesznek, miközben a Vadászterem erkélyén a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrsége a történelmi zászlók és Magyarország nemzeti lobogójának felvonultatásával tiszteleg a hajók előtt – mondta Kovács Zoltán.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár beszámolt arról is, hogy fiatal képző- és iparművészek részére hirdettek pályázatot az öt történelmi korszakot bemutató hajók látványtervére. Kovács kitért arra is, hogy a Moszkva típusú sétahajók díszletezése során szigorú előírásoknak kellett megfelelni. Az össztömeg nem haladhatta meg az 5000 kilogrammot, továbbá a pályázóknak biztosítani kellett a hajó vezetőjének szabad látóterét, illetve a személyzet mozgásterét.

------ “Vedd fel és Láss”

Vecsey Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta: a Clark Ádám tér és a Bem József tér között péntek délelőtt megnyíló kétnapos gasztronómiai sétányon minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket és italokat kóstolhatják meg a látogatók. A bevétel 25 százalékát pedig a moldvai csángó látássérült gyerekek gyógyítására fordítják, a „Vedd fel és láss” egészségmegőrző program keretében.

Az alelnök kifejtette, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Orvoscsoportja 2005-ben jött létre, tagjai fiatal és elkötelezett szakorvosok, akik valamennyien önkéntesek. 2008-tól a máltai orvoscsoport Kárpát-medencei programot indított, ennek során Székelyföldön, Kárpátalján, és moldvai csángók lakta településeken végeztek egészségügyi vizsgálatokat. Vecsey Miklós beszámolt arról is, hogy a szeretetszolgálat úgy döntött, hogy 2012-ben egyéves programot indít a moldvai Magyarfalun, Somoskán és Lábnyikon.

Mint mondta: a településekre orvosok, szakápolók és egyetemi hallgatók érkeznek, hogy egészséges életmódra, elsősegélynyújtó ismeretekre, a gyakoribb betegségek megelőzésére, kezelésére tanítsák az embereket. Mindezek mellett az alapvető feltételeknek megfelelő egészségügyi centrumot is létrehoznak – tette hozzá.

----- Magyarország Tortája idén a kecskeméti barackos köles torta lesz

Mint ahogy azt a kormányzati kommunikációért felelős államtitkártól megtudhattuk: a Magyarország Tortájára keresztelt különleges desszertet augusztus 20-án mutatják be először a Magyar Ízek Sétányán, majd ezt követően kerül a cukrászdák pultjaira az eredeti receptúra alapján készült sütemény.

A Magyarország Tortája cím elnyerésére idén is, akárcsak az ezt megelőző négy évben, pályázat útján lehetett nevezni. A jelentkezők között cukrászmesterek és háziasszonyok egyaránt előfordulnak, a lényeg, hogy olyan innovatív és kreatív ötletekben gazdag recepteket várnak a szervezők, amelyek jellemzően a magyaros ízvilágot tükrözik, és valamilyen formában kapcsolódnak az államalapítás ünnepéhez.

Idén a Kecskeméti barackkal töltött köles torta nyerte el a nívós elismerést, amelyet, a Zila Kávéház csapata készít el. Zila László tortáját bemutatva elmondta, hogy a cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják, hiszen nem tartalmaz olyan összetevőket, melyek fogyasztása számukra tiltott. Hozzátette: a fogyókúrázóknak sem kell aggódniuk a fölösleges kilók miatt, ugyanis sikerült egy olyan tortát készíteniük, ami nemcsak finom, de egészséges is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >