Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A vizsgált szezonális vendéglátóhelyek túlnyomó többsége szabályosan működik
A vizsgált szezonális vendéglátóhelyek túlnyomó többsége szabályosan működik Nyomtatás E-mail
Írta: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája   
2011. augusztus 11.

ImageA Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által elrendelt és a megyei Kormányhivatal Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi, valamint Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság által elvégzett nyári akcióján 1121 ellenőrzéssel 1109 szezonális vendéglátó létesítményt vizsgált július 4-e és 31-e között.

 

Kedvező volt a tapasztalat, a vizsgált helyek többségénél nem találtak hiányosságokat –mondta el sajtótájékoztatóján dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár. Beszámolójában kiemelte, hogy kedden hajnalban egy tonna jelöletlen baromfit találtak a rendőrök és az élelmiszerellenőrök a főváros IX. kerületében. Ezeket megsemmisítik, a költségeket pedig a tulajdonosra terhelik.

Dr. Bognár Lajos a nyári ellenőrzés részleteit ismertetve elmondta, hogy a vizsgált helyek 78 százalékánál, azaz 869 helyszínen megfelelő, biztonságos körülményeket találtak. 16 százalékuknál, azaz 172 létesítménynél kisebb, azonnal javítható hibákra bukkantak. Ezek között gyakori volt, hogy személyi higiénés hiányosságok akadtak, jelölési hibák fordultak elő, az élelmiszer higiénés oktatás hiánya és HACCP rendszerrel kapcsolatos dokumentációs hibák is voltak.

6 százalékot (68 hely) tett ki azoknak a szezonálisan működő létesítményeknek az aránya, ahol hatósági intézkedésre volt szükség ahhoz, hogy a működésük élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató legyen. Itt a nem megfelelő tisztaság, tárolási problémák, a tisztító-fertőtlenítő szerek hiánya volt a leggyakoribb probléma, ebből tevékenységet 7 helyen kellett korlátozni, felfüggeszteni. A leggyakoribb hiányosság az ellenőrzött élelmiszerekkel, azok tárolásával, jelölésével összefüggő szabálytalanság (18,3 százalék) volt.

A HACCP rendszer kiépítésével, működtetésével kapcsolatos hiányosságok a létesítmények 6,4 százalékánál jelentettek problémát. A műszaki feltételek, gépek, berendezések és eszközök állaga a vizsgált konyhák csaknem 6 százalékánál hagyott kívánni valót maga után. A kisebb súlyú élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt 95 alkalommal figyelmeztetést adott ki a hatóság, 14 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, összesen 220 ezer forint értékben. 38 esetben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot 3 millió forint értékben. 5 élelmiszer eredetű megbetegedést kellett kivizsgálni, ebből 1 esetben, Fejér megyében konyha működését kellett felfüggeszteni. 109 megbetegedés történt.

A Hankook üzemi konyhájánál a vizsgálatok folyamatban vannak, az ismétlődő események miatt a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal központi ellenőrzést is tart. A friss zöldség-és gyümölcs forgalmazás területén kirívó szabálytalanságot nem tártak fel a belföldi forgalmazók ellenőrzése alkalmával. A korábbi évek hasonló időszakaihoz képest kevesebb hiányosságra bukkantak.

Többnyire a szezonra jellemző „típus hibák”, azaz a héjhiba, a frissesség hiánya, jelölési hiányosságok voltak tapasztalhatóak. A 386 forgalmazónál és 90 kistermelőnél vizsgált 933 tétel közül 29 esetben szabtak ki élelmiszerellenőrzési bírságot összesen 612 ezer forint értékben. A harmadik országból érkező élelmiszertételeket továbbra is rendszeresen ellenőrzik a határátlépési pontokon, illetve az első betárolási helyeken is.

Az elmúlt hónapban csaknem 300 forgalmazónál hozzávetőleg 400 tétel dinnyét ellenőriztek. A forgalmazott gyümölcs nyomon követhetősége néhány eset kivételével biztosított volt. Csupán öt esetben kellett összesen 250 ezer forintos élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kiszabni azért, mert nem tudták igazolni a termék származási helyét. Minőségi hibák miatt három esetben szabtak ki élelmiszerellenőrzési bírságot, 92 ezer forint értékben.

322 dinnyetermelőnek adtunk igazolást a közvetlen értékesítés érdekében. A hazai termesztésből származó tételek ellenőrzésekor az esetek döntő többségében a dinnye minősége, érettsége és tisztasága megfelelő. Az elmúlt évekhez viszonyítva javult a minőség. A vizsgálati időszakban a tételes élelmiszervizsgálatok során 3629 mintából 21326 laboratóriumi vizsgálatot végzett el a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.

A fokozott szezonális vendéglátóhely ellenőrzés július 4-én indult és augusztus 25-ig tart.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >