Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szentmise, körmenet és kenyérszentelés - Így készültek a nemzeti ünnepre
Szentmise, körmenet és kenyérszentelés - Így készültek a nemzeti ünnepre Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. augusztus 22.

ImageAugusztus 20-a ünnep az egész nemzet életében, Székesfehérváron és Fejér megyében pedig különösen kitüntetett figyelem övezi Szent István napját. A nemzeti ünnepre idén is a hagyományos programokkal készültek: délelőtt püspöki szentmisére, a Nemzeti Emlékhelynél közös koszorúzásra és az új kenyér megszentelésére került sor.

 

A hagyományoknak megfelelően 10.30 órakor Szent István napi ünnepi püspöki szentmise kezdődött. A Bazilikában a megye és a város, a közhivatalok, valamint a rendvédelmi szervek vezetői is részt vettek a Spányi Antal megyéspüspök által a nemzeti ünnep alkalmából celebrált szentmisén.

 

Image
.

A Székesegyháztól Szent István fejereklyéje mögött felsorakozva, a Helyőrségi Zenekar vezetésével egészen a Nemzeti Emlékhelyig vonultak az augusztus 20-i ünnepi körmenet résztvevői.

 

Image
.

Szent István sírjánál Spányi Antal megyéspüspök mondott imát, dr. Cser-Palkovics András polgármester pedig ünnepi beszéddel köszöntötte a résztvevőket.

 

Image
.

Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében Szent István városának szellemiségét emelte ki, hiszen – mint mondta – nem mindenkinek adatik meg, hogy nap mint nap népünk történelmi központjában, annak emlékei között sétálhat.

 

Image
.

„Úgy gondolom, hogy Székesfehérvárnak – és itt a Nemzeti Emlékhelynek - kellene lennie a magyar történelem „0” kilométerkövének, magassági alappontjának, minden történeti viszonyítás kiindulásának. Múltunk alapján történelmi jogot formálhatunk erre a szerepre!”

 

Image
.

2013 Székesfehérvár ünnepi éve lesz, addig azonban sok feladat van még hátra. Ezek közül a legfontosabbként a Nemzeti Emlékhely sorsának nemzeti üggyé tételét említette dr. Cser-Palkovics András.

 

Image
.

„A 2013-as emlékévig valóságosan nem, legfeljebb virtuálisan tehetjük le a Nemzeti Emlékhely alapjait, azt is csak úgy, ha ez nem csupán a fehérváriak, hanem az egész nemzet szívügyévé válik.

 

Image
.

De, hogy ez valóban megtörténhessen, hogy a Nemzeti Emlékhely már a közeli jövőben méltó bemutató és befogadó helye lehessen a Kárpát-medencében letelepedett magyarság történelmi ereklyéinek – akár a Szent Koronának is – rengeteg a tennivalónk! Okos terveket kell kovácsolnunk, magunk mellé kell állítanunk 15 millió testvérünket, és keményen kell dolgoznunk a megvalósításért.”

 

Image
.

Spányi Antal megyéspüspök, Vargha Tamás megyei elnök és dr. Cser-Palkovics András polgármester közösen helyezett el koszorút Szent István sírjánál. Augusztus 20-a egyben az új kenyér ünnepe is, amire a Városház téren felállított szabadtéri színpadon emlékeztek.

 

Image
Fotó: ÖKK

Spányi Antal megyéspüspök áldotta és szentelte meg mindenki új kenyerét. A közös ünneplés zárásaként a résztvevők elénekelték a Szózatot és visszakísérték Szent István fejereklyéjét a Székesegyházba.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >