Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elkezdődött a tanév a pedagógusok számára
Elkezdődött a tanév a pedagógusok számára Nyomtatás E-mail
Írta: Dominkó Anita   
2011. augusztus 25.

ImageBár még forró nyár, a megye pedagógusai már megkezdték a felkészülést a közelgő tanévre, ugyanis tanévnyitó konferenciát tartottak a Megyeházán. - A Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet által rendezett tanévnyitó konferenciára zsúfolásig megtelt a Megyeháza Díszterme, amelynek résztvevőit köszöntötte, s a rendezvényt megnyitotta Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

 

- Szent István király ünnepe után – még ha rekkenő hőséggel is – de búcsúzik a nyár. Szülők és diákok számára – még ha nem is azonos érzelmekkel fogadják – közeledik a szünidő vége. A két és fél hónapos szabadságért olyan sokat kritizált pedagógusok számára pedig már meg is kezdődött a munka. A tanévkezdés sosem könnyű, az idén talán a szokottnál is nehezebb tanáraink, tanítóink számára.

Számtalan kérdés, vita, médiahír, ellentmondás és értetlenség halmozódott fel az új közoktatási törvény megalkotása és őszre várható elfogadása előtt. A 2010-es választásokkal arra kapott felhatalmazást a kormány és a parlament, hogy alapjaiban alakítsa át a gazdaságot, az intézményrendszert, formálja újjá a válságba került magyar társadalom értékrendjét.

 

Image
.

Ebben a folyamatban vált megkerülhetetlen feladattá az oktatási rendszer értékalapú átszervezése, szakítás az értéksemleges szemlélettel. Nem hatalmi diktátum, nem nevelési irányzatok ütközése, hanem a tanulóifjúság érdeke kívánja, a jövő nemzedéknek az életre, munkára való felkészítését szolgálja a jogok és kötelességek egyensúlyának megteremtése. Nem tűrhető tovább az iskolai fegyelem széthullása, a pedagógus személyében a tudás tekintélyének és az emberi méltóság tiszteletének meggyalázása, tanárok, tanítók testi – lelki kiszolgáltatottsága, fenyegetettsége.

A pedagógus életpálya – modellnek tartalmaznia kell a felnövekvő nemzedék oktatásában és nevelésében megnyilvánuló tudatformáló, értékteremtő és értékközvetítő, a társadalom alakítását befolyásolni képes értelmiségi szerepet. Bízom benne, hogy a Tanévnyitó Konferencia a nemzeti fejlődés szolgálatába állított közoktatási rendszer céljait, alapelveit és alapvető szabályait megvitatva nemcsak az új tanévet készíti elő, hanem az új törvény megszületéséhez is értékes, a napi oktató-nevelő gyakorlaton alapuló javaslatokkal szolgál – hangsúlyozta beszédében Vargha Tamás.

 

Image
.

A folytatásban előbb Blazovicsné Varga Marianna, a KÖRPI igazgatója köszöntötte kollégáit, majd a 2011-2012-es tanév feladatairól, aktuális kérdéseiről Marekné dr. Pintér Aranka, az Oktatási Hivatal általános elnökhelyettese tartott előadást. Bartalos Zsuzsanna, a 3.2.2. Hálózatkoordinációs Központ vezetője a közoktatás fejlesztési lehetőségeiről, eddigi eredményekről, míg Pethő Balázs, a Viéta Kht. ügyvezetője intézményfejlesztési lehetőségekről tájékoztatta a megjelenteket.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >