Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megérkezett Boldog Gizella csontereklyéje a királyok városába Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. szeptember 05.

ImageIsmét együtt vannak Szent István családjának ereklyéi. Passau megyéspüspöke, Wilhelm Schraml Székesfehérvárnak ajándékozta az államalapító felesége, Gizella csontereklyéjét, amelyet vasárnap szentmisén adtak át a Székesegyházban. Spányi Antal megyéspüspök elmondta, szeretnének egy olyan ünnepet meghonosítani Székesfehérváron, amely az első Magyar Szent Család ünnepe lenne.

 

Spányi Antal megyéspüspök régóta dédelgetett vágya volt, hogy a Család Évében – ereklyéiben – összehozza az első Magyar Szent Családot. Boldog Gizellát a niederburgi kolostortemplomban temették el, csontjai most is láthatóak. Ezekből választottak le egy kis darabot, ez tért vissza Magyarországra, a királyok városába. Az ereklye ünnepélyes átadására szentmise keretében került sor a Székesegyházban.

 

Image
.

"Elérkezett annak az ideje, hogy megmutassuk hogyan tudunk egységgé forrni. Nem egy ereklyét hoztam, hanem annak a hírét, hogy a Szent Család itt van Magyarországon, itt van Székesfehérváron ezekben a nehéz időkben." - mondta Wilhelm Schraml passaui püspök, aki mindig is támogatta, hogy minél gyorsabban elindulhasson a Magyar Szent Család ereklyéinek egyesítése.

 

Image
.

"Néhány évvel ezelőtt Erdő Péter bíboros úrral beszéltem erről, aki támogatásáról biztosított. Fontos, hogy a püspöki kar erre vonatkozólag döntést hozzon, de még fontosabb, hogy Gizella eszmeisége a szívünkhöz érjen." - tette hozzá.

"Az egyházmegyének van Szent István és Szent Imre ereklyéje, de a családból eddig hiányzott az édesanya, így kerestük annak a módját, hogyan lehet ezt a családot legalább ereklyéiben teljessé tenni. Megkerestük Wilhelm Schraml püspökurat, aki készséggel fogadta a kérésünket. Mára találtuk meg annak az idejét és módját, hogy eljöjjön hozzánk az ereklyével és az egyházmegyét megajándékozza." - mondta el Spányi Antal megyéspüspök.

 

Image
.

"Gizellát, Imrét és István úgy tudjuk tisztelni, mint az első Magyar Szent Családot: ez Székesfehérvár sajátja. Székesfehérvár az a város, ahol ők mint család tudtak együtt lenni. Itt született Szent Imre, it temették el, itt halt meg Szent István is, Gizella pedig innen indult Passauba, amikor el kellett hagynia a férje halála után az országot. Szeretnénk egy olyan ünnepet meghonosítani Székesfehérváron amely az első magyar szent család ünnepe lenne." - emelte ki a megyéspüspök.

 

Image
Fotó: Bácskai Gergely

Boldog Gizella ereklyéje a Családok Éve alkalmából érkezett Bajorországból, Passauból Székesfehérvárra. Közel 1000 év után Szent István városában ereklyéikben így újra találkozhat a Magyar Szent Család. Szent István fejereklyéjét 1777-ben Mária Terézia hozatta vissza Raguzából, Szent Imre ujjának csontereklyéje pedig 1930-ban érkezett vissza Aachenből Székesfehérvárra.

 
< Előző   Következő >