Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Újabb 4 százalékkal csökken az államadósság
Újabb 4 százalékkal csökken az államadósság Nyomtatás E-mail
Írta: kormany.hu   
2011. szeptember 07.

ImageOrbán Viktor bejelentése alapján a jelenlegi 77-ről 73 százalékra csökkentik ősszel az államadósságot. A mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentésből 3 milliárdot a valutatartalékból, 1 milliárdot a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből fedeznek.

 

Orbán Viktor a Lovasberényben zajló keddi kormányülést követően leszögezte: a kormány továbbra is eltökélt az államadósság csökkentésében, hiszen meggyőződésük, hogy ez az egyetlen útja az ország megújításának, a válságból való kilábalásnak. Bejelentette: október-november hónapban mintegy 4 milliárd euró visszafizetésével a jelenlegi 77 százalékról - újabb négy százalékponttal - 73 százalékra csökkentik az államadósságot.

Kifejtette: a négy százalékpontos csökkentést két nagy összegű hitel visszafizetésével érik el, helyettük pedig nem vesznek fel újabb kölcsönt. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány korábbi előrejelzésének megfelelően továbbra is hiszik: Európában az államadósság növekedése egyszerre oka és következménye is a válságnak, ezért csak annak csökkentése lehet megoldás az adósságspirál elkerülésére. Az európai és vele összefüggően a magyar növekedés is lassabb lesz a vártnál, de "nem vagyunk hajlandóak eltántorodni a további csökkentéstől" - fogalmazott.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a mostani, mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentés fedezete az állami valutatartalékból 3 milliárd euró, valamint 1 milliárd a nyugdíjrendszer átlakításával az államhoz került külföldi részvényekből. Emelett, ha 2,8 százalék alatt tudjuk tartani a költségvetési hiányt, az automatikus adósságcsökkentést jelent - mutatott rá. Matolcsy György ismertette, hogy a kormány észlelte a globális és az eurozóna gazdaságaiban tapasztalható lassulást.

A hirtelen jött lassulásra a magyar kormány az ország átszervezésének és megújításának gyorsításával válaszolt - hangsúlyozta. A nemzetgazdasági miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy kitartanak az államadósság-csökkentő és az annak újratermelődését megakadályozó politika mellett, valamint végigviszik az ország megújítását.

A költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásának érdekében több döntést meg kellett hozni a 2011-es évre. Az adóbeszedés hatékonyságának javításából 40 milliárd forint bevételre számít a kabinet, az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stoptól ugyanennyi megtakarítást vár. A jövedéki adó előrehozott korrekciójából mintegy 10 milliárd forint bevételre számít a kormány.

Ez többek között a játékadó 50 százalékos, a dohánytermékek 7, az alkohol 5 százalékos jövedéki adó emelését, valamint a gázolaj jövedéki adójának 110 forintra emelését jelenti - tájékoztatott a miniszter. Ugyancsak 50 százalékkal emelkedik az aromázott szeszesitalok jövedéki adója is.

Nem szabad elfelejteni - fogalmazott -, hogy az államhoz került külföldi részvények után járó osztalékból körülbelül 10 milliárdnyi bevételre számítunk. Ezekkel az intézkedésekkel tartani tudjuk a három százalék alatti hiányt - mondta. Matolcsy György előrejelzése szerint idén és jövőre is két-két százalékos gazdasági növekedés várható. Megerősítette, hogy 2012-ben is elsődleges feladatunk lesz az államadósság-csökkentés.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >