Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Régészeti feltárás a murvás parkolóban - az izraelita negyedet keresik
Régészeti feltárás a murvás parkolóban - az izraelita negyedet keresik Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. szeptember 07.

ImageNéhány napja megkezdődött a régészeti feltárás a murvás parkolóban, ezúttal teljes feltárás történik. Az ásatás vezetője Siklósi Gyula professzor elmondta, hogy eddig nem találták meg a városban az izraelita negyedet, pedig volt ilyen. Most azonban úgy tűnik, megvan. A murvás parkoló alatti részen mázas kályhacsempe maradványok, pénzérmék és mintás tetőcserepek kerültek elő, ami gazdagságra utal.

 

Egy 1400-as évek végéről származó oklevél is tanusítja, hogy egy gazdag zsidó kereskedő vásárolt itt házat magának. A hely ideális lehetett a kereskedők számára, hiszen három piac is a környékén volt a középkorban. Kályharendszer meglétét tanusítja a rozsdabarna föld, valamint több török kori emésztőgödör is előkerült a föld alól.

Eddig azonban olyan leletet nem találtak, ami kellő épségben maradt volna meg ahhoz, hogy bemutathassák a nagyközönségnek. Most december elejéig folytathatja a múzeum az ásatást, eddigre a szerződés szerint be kell fejezniük.

Mivel még csak az elején tartanak, munkagépekkel végzik a föld elhordását, hiszen az úgynevezett szűz, lelet-gazdag talaj több méter mélyen van. Az ásatás befejeztéig előkerülhet, egy anno a külvárosban épült, úgynevezett Domonkos kolostor is.

A terület tulajdonosa egyébként azt mondja, 2013-ig biztos, hogy nem kezdik el itt az építkezést. Eddig az időpontig - ha az ásatás befejeződik - a város ingyen használhatja majd a területet.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >