Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Közgyűlés - egyesületi használatba kerül több sportcsarnok... Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. szeptember 08.

ImageÜnnepélyes pillanatokkal kezdődött Székesfehérvár Közgyűlése, ugyanis címzetes óvodavezetői címet kapott Balogh Andrásné a Pozsonyi Úti Óvoda és Kovács Lászlóné a Püspökkertvárosi Óvoda volt vezetője. Az elismeréseket dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át. Eredménytelen lett a Vörösmarty Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat, viszont minden olimpiai kvótát szerzett fehérvári sportoló felkészülését támogatja a város. Döntött a testület a sporttámogatási rendszer ismeretében három sportlétesítmény használatba adásáról is.

 

--- Balogh Andrásné 39 évig dolgozott az óvodában, Kovács Lászlóné pedig 41 év után vonult nyugdíjba. Mindketten Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismerést kaptak a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától.

Image
.

 --- A Vörösmarty Színház igazgatói posztjáról nem született döntés, eredménytelen lett a pályázat. Az ok nem más, mint, hogy ma nem ismert, mi lesz a színház sorsa, ki lesz a fenntartója. A majdani működési feltételekről az önkormányzatnak nincs információja, a fenntartó esetleges változásakor méltánytalan lenne az új fenntartóval szemben, ha a város képviselő-testülete öt évre előre a legfontosabb személyi kérdésben megkötné a kezét.

A város polgármestere a napirend kapcsán kiemelte, hogy szeretné, ha továbbra is városi fenntartásban működne a színház. A színházat egyébként továbbra is Quintus Konrád vezeti a következő pályázatig.

„Ebben a helyzetben a meghozott döntés volt az egyetlen bölcs lehetőség” – hangsúlyozta a polgármester a Közgyűlés utáni sajtótájékoztatón. Közgyűlés előtti közlemény az igazgatói pályázat elhalasztásáról

Image
Fotó: Bácskai Gergely

--------------------------------------------------------------------------------

--- A testület döntött a 2012-es Londoni Olimpiára történő felkészülés támogatásáról. Ez lehetővé teszi azon fehérvári sportolók támogatását, aki olimpiai kvótát szereztek. Székesfehérvár Önkormányzata a 2012-es költségvetésében a londoni olimpiai részvételhez szükséges kvalifikációt megszerző versenyzők felkészüléséhez - a sportszervezeteknek adandó támogatás formájában - sportolónként 750 ezer Forintot biztosít.

--------------------------------------------------------------------------------

--- Székesfehérvár Szerkezeti Tervét is módosította a testület: a Közgyűlés még 2008. szeptemberében indította el az Öreghegy és a Maroshegy városrészek helyi építési szabályzatának és szabályozási terveinek módosítását, valamint a tervek „beleolvasztását” a város „egységes” tervébe.

Az Öreghegy területén a Pozsonyi út - Dévényi utca saroktömbök kisvárosias lakóterületből településközponti vegyes területté, a Szivárvány Óvoda Püspökkertvárosi Intézményegységének területe kisvárosias lakóterületből kertvárosias lakóterületté, a Szent Donát kápolna melletti park lakóterületből zöldterületté (közpark övezetűvé) és kisebb közműterületek kertvárosias lakóterületté minősülnek át.

A Maroshegy területén az Úrhidai út menti lakótömb településközponti vegyes területté, a Tasnádi és a Korondi utcák közötti tömb gazdasági területből kertvárosias lakóterületté minősül át.

--------------------------------------------------------------------------------

--- Sportlétesítmények a kluboknál az új sporttámogatási rendszer tekintetében

--- Az Országgyűlés még június 27-én fogadta el az új sporttámogatási rendszer kialakítását szabályozó törvénymódosítást, mely már idén július 1-jétől hatályba lépett. Ennek alapján a cégek az általuk nyújtott sporttámogatások összegéig a támogatás adóéve és az azt követő három év társasági adójából adókedvezményt vehetnek igénybe, és a támogatás évében a támogatás összegét költségként, ráfordításként is elszámolhatják. Ily módon a társaságok által elérhető adóelőny a támogatás összegének akár 119%-a is lehet.

--- A cégek támogathatják az öt látvány csapatsport (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) országos szakszövetségeit, azok tagjaként működő amatőr vagy hivatásos sportszervezeteket, a látvány-csapatsport fejlesztése érdekében létrejött közhasznú alapítványokat és az állami sportcélú támogatás felhasználásában döntéshozatali jogkörrel rendelkező és a támogatást folyósító sportköztestületet. A forrásokat utánpótlás-nevelésre, személyi jellegű ráfordításokra, képzéssel összefüggő feladatokra, tárgyi eszközök beruházására, felújítására és a sportrendezvények biztonsági követelményeinek teljesülését szolgáló infrastruktúra-fejlesztésre használhatják fel.

--- Az új sporttámogatási rendszer olyan lehetőségeket nyit meg a pályázó sportszervezetek előtt, melyekre eddig anyagi lehetőségeik hiányában nem volt kilátásuk, ugyanakkor olyan feszített felkészülést és teljes körű körültekintést is igényel tőlük, mely már rövidtávon is jelentős erőfeszítést jelenthet számukra. --- A Közgyűlés döntött a Vodafone Sportcentrum (ARÉV Sportcsarnok) bővítésére, használatára vonatkozó megállapodásról és az Alba Volán SC, valamint a Köfém Sport Klub sportcsarnokainak további használatára vonatkozó megállapodásokat is módosították. Minden csarnok esetében részletes leltárt készítenek és tisztázzák pontosan a tulajdonviszonyokat.

--- Mindezek azt a célt szolgálják, hogy piaci szereplők bevonásával nagy értékű fejlesztések jöhessenek létre önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben és, hogy olyan utánpótlás nevelési bázis alakulhasson ki, mely erősítheti sportvárosi rangot. A konstrukció előnye, hogy az önkormányzati vagyon jelentősen gyarapodik lényegében nem önkormányzati forrásból, hiszen - a hatályos jogszabályok figyelembe vételével - tényleges kiadásként csak ÁFA fizetési kötelezettség állhat majd fenn a beruházással létrejövő vagyon önkormányzati tulajdonba kerülésekor.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >