Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow A gázolaj jövedéki adójának megemelése senkit nem érinthet hátrányosan
A gázolaj jövedéki adójának megemelése senkit nem érinthet hátrányosan Nyomtatás E-mail
Írta: Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság   
2011. szeptember 12.

ImageA költségvetési helyzet stabilizálása érdekében 2011. november 1-jétől a jelenlegi literenkénti 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedne a gázolaj jövedéki adója.

 

A döntés meghozatalakor szempont volt, hogy az egymás alternatívájaként használható benzin és gázolaj adómértéke közeledjen egymáshoz, ugyanakkor ne szűküljön a kedvezmények mértéke. Ilyen kedvezmény nevezetesen a 2011. január 1-jétől bevezetett kereskedelmi gázolaj intézménye, amely a közúti áru- és személyfuvarozókat hivatott támogatni.

Ez a kedvezményezetti kör idén az uniós irányelv által biztosított lehetőséget kihasználva literenként 6,50 forintos jövedéki adókedvezményben részesült. A kormány továbbra is fent kívánja tartani a fuvarozók kedvezményét, ezért az adóemeléssel egyidejűleg, azzal egyenlő mértékben megnöveli az általuk igénybe vehető kedvezmény mértékét, tételesen 6,50 forintról 19,50 forintra.

A kormány az intézkedés meghozatalával egyidejűleg a mezőgazdasági termelőkről sem kíván megfeledkezni, akik jelenleg az általuk felhasznált gázolaj jövedéki adójának 80%-át igényelhetik vissza.

Annak érdekében, hogy az adóemelés hatására a mezőgazdasági termelők terhei ne növekedjenek, a visszaigénylés mértékét 80%-ról 82%-ra emelni. Fentieken túl továbbra is fenntartjuk a vasút és a hajózás teljes adómentességét.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >