Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Több, mint ezer épület tárja ki kapuit országszerte Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. szeptember 15.

ImageEurópa országaiban minden év szeptemberében megrendezik az Európai Örökség Napok programját. Hazánkban Kulturális Örökség Napjai címmel jó másfél évtizede indult útjára ez a rendezvény, amelynek keretében évről évre egyre több épületet és más örökségi helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők szeptember harmadik hétvégéjén. Idén a székesfehérvári Vörösmarty Színházban tartották az idei programsorozat sajtótájékoztatóját, hiszen 2011-ben az egykori koronázóváros ad otthont az országos megnyitónak.

 

A sajtótájékoztatón dr. Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke a KÖN jelentőségéről és idei programjairól szólt, bemutatva a hagyományosan százezer példányban megjelenő és immár 100 oldalas programfüzetet. Aktualitásként említette, hogy a frissen védetté nyilvánított műemlékek közül a fővárosi János Kórház és a tolnai Selyemgyár is megnyitja kapuit, a kortárs építészet bemutatását szolgáló

 

Image
.

„Magyarázom a házam” program keretében pedig a tervező építészek mutatják be a devecseri iszapkárosultak számára készülő autonóm szalmaházat.

Aláhúzta: a tavalyi 285-höz képest idén már 300-nál is több a csatlakozott települések száma. Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke a városi és megyei programokat ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, kiemelve, hogy első ízben jelent meg külön helyi programfüzet, amely ezeket ismerteti.

Image
.

„Óriási megtiszteltetés Székesfehérvár számára, hogy otthont adhat a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű kezdeményezés megnyitójának. Székesfehérvár, a királyok városa Magyarország történelmi fővárosa méltó helyszíne az országos ünnepnek. A fehérváriaktól megszokott vendégszeretettel fogadunk minden érdeklődőt, aki szeretné jobban megismerni az ezer magyar ház székesfehérvári legszebbjeit.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

"A levéltár a megyének legdrágább közkincse...", éppen ezért a megyei önkormányzat a felújított Levéltár kapuit nyitja meg a nagyközönség előtt. – kezdte hozzászólását Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke.

Image
.

„A Levéltár Szent István tér 2-3. sz. épületeinek nagytermében a kiállított restaurált kéziratos térképek, és életképek tekinthetők meg, valamint a 2008-ban megkezdett felújításról vetítenek képeket. Ezt követően az épület további helyiségeibe, a kápolnába és a főlépcsőház díszes kapualjába kalauzolja a 15-20 fős látogató csoportokat Dr. Erdős Ferenc, a Levéltár igazgatója, és dr. Czetz Balázs igazgatóhelyettes két munkatárssal közösen.”

Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke a Szakrális Művészetek Hetéről és a Nyitott Templomok Éjszakájáról adott tájékoztatást. A részletes program a www.szmh.hu oldalon érhető el. Pásztor Eszter projektvezető a KÖN-höz idén csatlakozott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvalenkét mutatta be.

 

Image
Fotó: ÖKK

A már sokak által ismert „freskófaluban” a hétvégén tárlatvezetéssel és kapcsolódó programokkal várják az oda látogatókat. 2011-ben a KÖN keretében ezernél is több „magyar ház”, közel háromszáz sétaútvonal és nyolcvan éjszaka is nyitva tartó templom várja az érdeklődőket határon innen és túl szeptember 17-én és 18-án.

Az országos megnyitó szeptember 16-án, pénteken Székesfehérvárott, a Városháza Nagytanácstermében lesz 14 órai kezdettel.

A program keretében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntője után dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kihirdeti a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felkerült új elemeket, majd Vargha Tamás elnök és Spányi Antal megyés püspök rövid beszéde után Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár nyitja meg a Kulturális Örökség Napjait.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >