Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Székesfehérváron nyitották meg a Kulturális Örökség Napjait
Székesfehérváron nyitották meg a Kulturális Örökség Napjait Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. szeptember 19.

ImageA székesfehérvári Városháza nagyterme sok történelmi pillanatnak volt már tanúja az elmúlt évtizedekben. Idén a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitójának adott otthont. Az ünnepségen hirdették ki a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére idén felkerült három új elemet, aminek egyike a Fejér megyei népszokás, a Tikverőzés.

 

2011. szeptember 16-án, pénteken délután Székesfehérváron, a Városháza Nagytanácstermében tartották meg az idei Kulturális Örökség Napjai országos megnyitóját.

 

Image
.

Az ünnepségen megjelenteket dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte. Mint mondta, a Kulturális Örökség Napjai az egész ország ünnepe, amely arra figyelmeztet bennünket, hogy felelősek vagyunk értékeink megőrzéséért. Emellett figyelmeztetnek arra is, hogy jogunk van gyönyörködni bennük, jogunk van megmerítkezni a belőlük fakadó energiában.

Image
.

 

"Arra kérek minden magyar embert, hogy lépjen be az épületek nyitott kapuján és a falak közt sétálva induljon felfedező útra a saját lelkében is.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is Székesfehérvárra érkezett. Ő hirdette ki a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felkerült három új elemet és átadta az erről szóló dokumentumot a mendei (Pest megye) Pünkösdi templomdíszítés, a mohai (Fejér megye) Tikverőzés (maszkos, alakoskodó, farsangi szokás), valamint a bólyi (Baranya megye) húsvéti Emmausz-járás listára kerülését kezdeményezőknek.

 

Image
.

Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a KÖN megyei programjaira invitálta a résztvevőket. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök az V. Szakrális Művészetek Hetéről és a Nyitott Templomok Éjszakájáról szólt, aminek keretében megalapítják a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményt.

 

Image
.

„Nem véletlenül időzítettük ezt a jelentős eseményt a Szakrális Művészetek Hetére. Hiszen a négy éve töretlen népszerűségnek örvendő - idén Magyarországon és az egész Kárpát-medencében több mint 200 ingyenesen látogatható programmal jelentkező - fesztivál bizonyítja, hogy az embereknek ma is igényük van a szépre, hogy küzdelmes és szürke hétköznapokból kilépve, lelkükben világosság gyúljon, s végső soron Istenhez kerüljenek közelebb.” – mondta Spányi Antal.

 

Image
.

A 2011. évi Kulturális Örökség Napjait, amelynek keretében szeptember 17-18-án ezernél is több „magyar ház” (helyszín), közel háromszáz sétaútvonal és nyolcvan éjszaka is nyitva tartó templom várta az érdeklődőket határon innen és túl, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár indította útjára.

Szombaton és vasárnap Székesfehérvár főterén bemutatkoztak azok a közösségek, akik a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő hagyományokat életben tartják.

 

Image
Fotó: ÖKK

Az érdeklődők be is kapcsolódhattak a programokba, azaz együtt táncolhattak a közösségekkel, felpróbálhatták a színes viseletdarabokat (például a busómaszkot), kipróbálhatták a kalocsai pingálást, a matyó hímzést, a mezőtúri korongozást és belekóstolhattak a karcagiak különleges birkapörköltjébe.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >