Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Királyok és Borok
Királyok és Borok Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 06.

ImageKirályi Bor-Lakoma veszi kezdetét holnap Székesfehérváron. A négy napon át tartó Borászati-, Gasztronómiai-és Kulturális Fesztivál keretén belül rendezi meg a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend az Országos Bormarketing- és Borkultúra Konferencia és Szakmai Napot. A programsorozat leglátványosabb eseménye azonban minden valószínűség szerint a borrendek felvonulása lesz.

Image
Fotó: Temesvári Márta
A Noé - Hegyi Szent István Borlovagrend állandó éves eseményei között mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt a Királyi Bor-Lakoma, amely helyszínéül idén is a történelmi belváros szolgál. E program egyben a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének hivatalos Borrendi Találkozója is, amikor a Fejér Megyei Borút Egyesületeinek pincészetei, borászai lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák borkínálatukat a Városház téren kialakított Borutcában. Így a Móri-, a Velencei-, és az Egyeki Borút Egyesületeinek képviselői egyaránt részt vesznek az eseményen.

A székesfehérvári borrend meghívására már kora reggel megérkeznek a borrendi küldöttek, akiket Renner László főborász köszönt a Kodolányi János Főiskolában, méghozzá a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend zászlósborával, a Zengővel. Ezt követi Bognár Zoltán nagymester és Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnökének köszöntője.

A zártkörű konferencián a következő témák kerülnek terítékre: „Az országeredet imázs hatása a borvásárlói preferenciára”, „A híd bora – a bor hídja – és a királyi városok”, „A Balassa család borkultúrája a 18. századtól a 19. század közepéig”, „A szekszárdi szőlő és bor az irodalomban és a művészetekben”, „A Duan borrégió szerepe a magyarországi bortermelésben”, majd a Frittman Testvérek Pincészete borkóstolót és szakmai konzultációt tart.

Frittmann János egyébként díszvendégként lesz jelen, hiszen 2007-ben kiérdemelte „Az Év Bortermelője” címet. Ennek apropóján előadást tart, valamint borválogatása a Királyi Bor-Lakoma ideje alatt elérhető lesz a „szakmán kívüli” érdeklődők számára is a Városház téren.

A nap leglátványosabb – és a nagyközönség számára is nyitott - része a Borrendek zenés felvonulása lesz a Magyar Király Szálló – Fő utca – Városház tér útvonalon, közel harminc borrendi delegáció részvételével. Ennek során a borlovagok, borhölgyek és borkirálynők a színpadhoz vonulnak, ahol borrendi köszöntések, bemutatások és borlovag-avatási ceremónia veszi kezdetét. Végezetül közösen koccintanak az Országalmánál.

Bognár Zoltán, a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend nagymestere úgy véli: „A bor az egyetemes kultúra meghatározó és elválaszthatatlan része, az emberiség története során évezredek óta a kommunikáció, a kölcsönös bizalom egyik leghatékonyabb eszköze, amely napjainkban egyre fontosabb hangsúlyt és erőteljesebb figyelmet kap az élet szinte valamennyi területén. A konferencián elhangzó előadások a változatosság jegyében lettek összeállítva. Fontos az átjárhatóság az egyes szakterületek között: a bor és a kultúra, a bor és a kommunikáció, a bor és a turizmus, valamint a bormarketing összefüggésében - a bennük rejlő kapcsolat hangsúlyozásával.”

A nagymester elmondta továbbá, hogy borrendjük a jövőben a koronázó város kulturális életének még inkább szerves részévé kíván válni, ezért az elkövetkezendő időszakban több olyan rendezvényt is szerveznek, amely a nagyközönség érdeklődésére számot tarthat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >