Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Befejeződött a felújítás
Befejeződött a felújítás Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. szeptember 20.

ImageBefejeződött a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 1999-ben indult felújítása. Az utolsó ütemben, a Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) révén közel félmilliárd forintból újult meg az épületegyüttes középső szárnya.

 

Bajnai Zsolt, a Picasso Média Tanácsadó Kft. munkatársa honlapunknak elmondta, hogy az első emeleten lévő könyvtárteremben helyére kerültek a könyvek, a lépcsőház régi pompájában várja a látogatókat, a pincében és a beépített tetőtérben új közösségi terek jöttek létre, a kastélyhoz a megszépült kovácsoltvas kapuktól aszfaltozott út vezet, az épületegyüttes körül pedig a park is megújult ötezer négyzetméteren.

 Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott KDOP révén 462 millió forintos pályázati forrásból fejeződhetett be a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély felújítása, amely szeptember 23-tól régi fényében várja a látogatókat.

 

Image
.

– A kilencvenes évek elején döntöttünk úgy, hogy visszatérünk Fehérvárcsurgóra, és megpróbáljuk megmenteni azt a kastélyt, ahol én egyetlen évet töltöttem – mondta Károlyi György, a kastélyépítő, korábban Franciaországban élő ükunokája. – Az 1979 óta üresen álló, és pusztuló épületegyüttes hasznosítási jogát 1997-ben kapta meg a Magyar Államtól az általam életre hívott Károlyi József Alapítvány. Két évvel később pedig az északi pavilon felújításával elkezdődhetett az a munka, amely most véget ér.

 

Image
.

A fehérvárcsurgói klasszicista kastélyt gróf Károlyi György megbízásából Heinrich Koch bécsi építész tervei alapján építették 1844 és 1853 között. Az építtető unokája, gróf Károlyi József 1910 körül romantikus stílusban alakíttatta át az épületegyüttest, ahol a Károlyi család egészen 1944-ig élt. Fejér megye egyik legszebb épülete viszonylag épen vészelte át a második világháborút, azonban a később benne állomásozó szovjet és a magyar csapatok maradandó károkat okoztak a kastélyban és berendezésében.

A park és az épület rövid ideig egy fővárosi cég üdülőjeként szolgált, majd 1949-től 1979-ig gyermekotthon működött benne. Az akkori állagmegóvás mértékét jól jelzi, hogy a kastély 1979-re olyan rossz állapotba került, hogy a gyermekotthont inkább kiköltöztették belőle, így közel két évtizeden keresztül üresen állt az egykor szebb napokat látott épületegyüttes.

 

Image
.

– A kastélyt a Károlyi József Alapítvány kezeli, szakmai működését az épületben élő Károlyi család irányítja – tette hozzá Bendi Lajos, az alapítvány képviselője. – A kastély évek óta tagja a Kulturális Találkozóközpontok Európai Hálózatának, így minden évben számtalan, kiemelkedő rendezvénynek, koncerteknek, kiállításoknak és nemzetközi konferenciáknak ad otthont.

Ugyanakkor itt kapott helyet az egykor Párizsban élő Fejtő Ferenc teljes könyv- és archívumállomány, tavaly pedig hozzánk került Vajay Szabolcs, világhírű heraldikai és genealógiai professzor hagyatéka is. Ezen kívül a kastélyban őrizzük azt az 50 ezer darabos, jórészt a XIX-XX. század fordulóján kiadott képeslapokból álló gyűjteményt, amely a történelmi Magyarország háromezer településről őriz lapokat.

Image
.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély a 2009 októberében indult felújítás idején is betöltötte vállat szerepét. Kisebbségi léttel foglalkozó konferencia, vonósnégyes fesztivál, európai kertművészeti kiállítás, a 2011-es Megyenap megrendezése, és számtalan egyéb, kulturális program szerepelt az elmúlt két év kínálatában. A még csak részben látogatható épületben nagykövetek, ismert művészek, számtalan hazai és külföldi tudós mellett rengeteg turista is megfordult ezekben a hónapokban.

 – A Közép-Dunántúli Operatív Programon keresztül, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásának köszönhetően nemcsak eredeti szépségében állítottuk helyre a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt, de a XXI. század igényeinek megfelelő kulturális központot is létrehoztunk – jelentette ki Bendi Lajos a szeptember 23-i átadóünnepség előtt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >