Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
IGY LESZNEK AZ UTOLSÓKBÓL AZ ELSŐK Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2011. szeptember 20.

ImageSokszor nem értjük Jézus logikáját. Hányszor megtörtént, hogy tanítványai sem értették meg. És ezt Jézus is észrevette. „Meddig kell még elviseljelek benneteket?” A mai evangéliumban is találunk egy látszatra meghökkentő esetet: ugyanannyi bért kap az a napszámos, aki reggeltől estig becsületesen helyt áll a szőllőben, mint az, aki csak egy órát dolgozik. Nem is marad el a hangos kritika. Valahogy a mi igazságérzetünket is irritálja. A dolgok mélyén az van, hogy keveseljük azt, amit kapunk. Ha egy óráért is ilyen könnyen lehet pénzt kapni, miért nem bőkezűbb velem az Isten?

 

Ezzel a példabeszéddel épp azt akarja megértetni velünk az Úr Jézus, hogy ne bíráljuk felül az Isten terveit, tetteit. Térjünk már egyszer észre, és vegyük tudomásul, hogy a teremtmény, mégha embernek vagy angyalnak nevezik is, nem egyenrangú a Teremtóvel.

Ezért imádkozzuk vasárnaponként a Glóriában:”egyedül Te vagy az úr, Te vagy az egyetlen fölség”. Mi nem vagyunk az Isten ügyvédje, vagy tanácsadója.

Ez a beszéd az öntelt, magukat igen jónak tartó hívőknek szól. Ők azok a „jó fiúk”, akik nem tudják elviselni, hogy tékozló testvérüket mámoros szeretettel öleli magához az édesapa.

És ők azok a farizeusok, akik megbotránkoznak, hogy egy megtért utcanő csókolja meg Jézus lábát. Ők azok a „tiszták”, akik lenézik a mellét verő vámost, mert különbnek érzik magukat vélt tisztaságuk miatt.

Az evangélium nem egyszer mondja, hogy Isten mérlegén más súlyokkal mérnek, mint a kereskedelmi bankok.

 
< Előző   Következő >