Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Javult az önkormányzat működésének megítélése Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2011. szeptember 21.

ImageSzékesfehérváron erősödtek a demokratikus folyamatok, összességében javult a város önkormányzatának, annak működésének, a döntések átláthatóságának megítélése. - ez derült ki az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet „Helyi Demokrácia Audit 2011” című felmérésből, melyet a szeptember 19-23. között megrendezésre kerülő Állampolgári Részvétel Hete keretében végeztek el.

 

A szervezet 2006 óta minden év szeptemberében végrehajtja a vizsgálatot 300 véletlenszerűen kiválasztott székesfehérvári lakos telefonon történő megkérdezésével. A legfrissebb kutatási eredményeket sajtótájékoztató keretében ismertette és értékelte dr. Cser-Palkovics András polgármester és Domokos Tamás, az Echo Kutatóintézet módszertani igazgatója.

 

Image
.

A felmérés során vizsgálták a lakosság általános elégedettségét, a döntéshozói problémaismeretet, a döntések átláthatóságát, a lakosság beleszólását a döntések meghozatalába és a helyi sajtó függetlenségét. – közölte Domokos Tamás.

Az ECHO módszertani igazgatója kiemelte: „Összefoglalva megállapítható, hogy 2010-es évhez képest pozitív elmozdulás történt. Azzal, hogy Székesfehérváron összességében miként mennek a dolgok, a megkérdezettek 13 százaléka nagyon, 55 százaléka inkább elégedett, a válaszadók egyharmada nyilatkozott negatívan.”

 

Image
.

 Tavaly a megkérdezettek 20 százaléka, idén 33 százaléka válaszolta azt, hogy az önkormányzati döntések átláthatóak, nyomon követhetőek. A lakosok véleménye szerint erősödött a helyi média függetlensége.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester úgy látja: „A felmérés kiváló módszer, hiszen a helyi demokrácia fokmérője, tükörképet ad az önkormányzat működéséről. Számunkra abban segít, hogy lássuk a folyamatok alakulását, megismerjük a lakosság igényeit, önkormányzatról alkotott véleményét, ami elengedhetetlenül fontos a kiegyensúlyozott működés, a közösségformálás szempontjából”

 

Image
.

A város vezetője optimizmusát fejezte ki a helyi demokrácia jövőjét illetően, elmondta, hogy a munka közepén járnak, és bőven van még mit tenniük. Dr. Cser-Palkovics András örvendetesnek találta a pozitív elmozdulást az előző esztendőkhöz viszonyítva.

Mint fogalmazott: „Ami az önkormányzat általános megítélését illetően eddig szkeptikus volt, az most oldódni látszik! Közösséget pedig csak úgy lehet formálni, hogy az abban közreműködők kölcsönösen kíváncsiak egymás véleményére”!

 

Image
.

A polgármester hangsúlyozta: a pozitív elmozdulásban a legfontosabb szerepet az a konzultációsorozat játszotta, melyet Székesfehérvár Önkormányzata folytatott a helyi lakossággal, ez a típusú párbeszéd pedig a jövőben is folytatódik.

Dr. Cser-Palkovics András rámutatott: fontos, hogy az önkormányzati képviselők dolgozzanak „egyéni” képviselőként, legyenek elérhetőek, és találjanak egyéni megoldásokat a jövőben is az állampolgárok problémáira.

 

Image
.

Domokos Tamás hozzátette: jellemző, hogy az idősebb és a fiatalabb korosztály pozitívan, nagyon elégedetten nyilatkozik bizonyos kérésekben, a 30-45 év közötti, úgynevezett „szendvicskorosztály” viszont a legkritikusabb a folyamatok alakulását és a jövőt illetően.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >