Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Erősödő kínai kapcsolatok Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. szeptember 23.

ImageA kínai Jilin, a Fejér Megyei Önkormányzat testvérmegyéjének delegációját fogadta a Megyeházán Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, az országgyűlés külügyi bizottságának tagja.

 

Dominkó Anita, a Fejér Megyei Önkormányzat kommunikációs referense honlapunknak elmondta, hogy a hat fős kínai delegáció három napos Fejér megyei tartózkodása alatt a Megyeházán is látogatást tett abból a célból, hogy a több, mint 15 éves partnerség további együttműködési lehetőségeit megvitassák.

Ennek eredményeiről sajtótájékoztató keretében közösen számolt be Vargha Tamás megyei elnök,Yue Qingyou, Jilin Tartomány Népi Gyűlése Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának elnöke, a delegáció vezetője, és Somogyi Balázs Perkáta polgármestere, a Fejér Megyei Közgyűlés Fejlesztési Szakbizottságának elnöke.

 

Image
.

Vargha Tamás megyei elnök örömét fejezte ki, hogy Fejér megyében, azon belül a Megyeházán is fogadhatta a Kínából érkezett küldöttséget. Reményét fejezte ki a tekintetben, hogy a több, mint 15 éves partnerséget a megyében lévő esetleges új fejlesztések,beruházások megvalósításával sikerül majd tovább mélyíteni.

Erre vonatkozó támogatásáról biztosította a külföldi feleket, végül az elnök ajándékkal kedveskedett a kínai vendégeknek. Yue Qingyou bizottsági elnök megköszönte a szívélyes fogadtatást.

Röviden bemutatta Jilin tartományt, és érdekességképpen elmondta, hogy annak kilenc városa közül ő maga a legnagyobb, Fehérvár városának születette majd lett később annak polgármestere. A meleg fogadtatás mellett ezért nem véletlenül érezték magunkat otthonosan a megyeszékhelyen.

Az 187 ezer km² méretű és a 28 millió lakosú Jilin élen jár az autó, és vagongyártásban, a zöldenergia hasznosításban és a mezőgazdasága is fejlett. A gazdasági együttműködés lehetőségét az autógyártásban és zöldenergia, főként a szélenergia hasznosításában látják. Somogyi Balázs, kínával mint a megye legrégebbi, 50 éve tartó testvértelepülési kapcsolatot ápoló település, Perkáta polgármestere számolt be a látogatások színhelyéről, gazdasági fejlesztési lehetőségekről kiemelten az autó és gépgyártásra vonatkozóan, és említést tett az oktatás terén a Dunaújvárosi Főiskola és a jilini egyetem között lévő gyümölcsöző kapcsolatról is.

 

Image
Fotó: Fejér Megyei Önkormányzat

A jilini küldöttség látogatása során megismerkedett Fejér megye szépségeivel, jártak Dunaújvárosban is. Itt- a Dunaújvárosi Főiskolán találkoztak kínai diákokkal, jártak a dunaújvárosi Bartók Színházban és a perkátai Győry-kastélyban, ahol bemutatták a Kínai - Magyar Kulturális Központ projektet és találkoztak egy kínai cserediákkal. Jártak Budapesten is, a mai napon pedig a megyeszékhellyel ismerkednek és látogatásuk utolsó állomásaként Mórra utaznak.

A kínai Jilin tartomány és a Fejér Megyei Önkormányzat között 1995-ben jött létre partnerség. A testvérmegyei kapcsolat Jilin és Fejér megye között, amely a 90-es évek közepén cserelátogatást is megért, a 2010-es önkormányzati választást követően ismét megélénkült.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >