Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Új Munka Törvénykönyvre van szükségünk Nyomtatás E-mail
Írta: kormany.hu   
2011. szeptember 23.

ImageA munka társadalmi megbecsülésére, munkaközpontú törvénykönyvre van szükség. - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök, miután a munkaadói és munkavállalói szervezetek vezetőivel egyeztetett.

 

Orbán Viktor emlékeztetett: a Kormány alapvető változásokat szeretne végrehajtani, ezért napirenden van az adó és a nyugdíjrendszer megújítása, új közoktatási és felsőoktatási rendszer, egészségügyi, közigazgatási, önkormányzati valamint új igazságszolgáltatási rendszer kiépítése is.

Az ősz során az ezeket megalapozó törvényeket fogja megalkotni a parlament. A történelem nem ad több haladékot Magyarországnak arra, hogy elvégezze azokat a változásokat, amiket eddig nem vitt véghez – hívta fel a figyelmet. A miniszterelnök elmondta: feladatának érezte, hogy a nemzeti konzultáció keretében egy újabb találkozót hozzon létre, ahol a munkavállalói és munkaadói szervezetek egy-egy kiemelkedő szereplőjével Magyarország megújulásáról, annak legfontosabb kérdéseiről tudnak egyeztetni.

Mindenképpen új Munka Törvénykönyvre van szükségünk - húzta alá Orbán Viktor-, mivel az előző nem segített abban, hogy Magyarország képes legyen elfogadható szinten tartani a munkanélküliséget. Kifejtette: olyan munkaközpontú törvénykönyvre van szükségünk, amely megvédi a munkahelyeket, elősegíti az új munkahelyek megteremtését, védelmet biztosít a munkavállalóknak és közben hozzásegít ahhoz, hogy Magyarországon a munka ismét felértékelődjék.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a gazdasági átalakítás kulcspontjának az adórendszer átalakítását tekinti, amelynek azonban úgy kell történnie, hogy közben senkinek sem csökkenhet a jövedelme, ennek megoldási lehetőségét a Kormány szeptember 28-áig véglegesíti. A feketegazdaság visszaszorításához és az adózás körüli kiskapuk bezárásához a miniszterelnök kérte mind a munkaadók, mind a munkavállalók képviselőinek segítségét.

Mert ha az adórendszer arányos, alacsony, egyszerű és áttekinthető, akkor elvárható, hogy azt mindenki tiszteletben tartsa – nyomatékosította. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke eredményesnek és értékesnek nevezte az egyeztetést és örömének adott hangot, hogy a jövőben is lehetőség nyílhat ilyen szintű tárgyalásokra.

Elmondta: a miniszterelnök megerősítette a korábban a Nemzetgazdasági Minisztériummal már egyeztetett megállapodásokat az új Munka Törvénykönyv kapcsán.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta, a munkaadók álláspontja az, hogy erős szakszervezeti mozgalomra és érdekegyeztetésre van szükség. Ezért üdvözölte, hogy a rendszeres párbeszéd lehetőségét a tárgyaláson megteremtették.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >