Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Helyőrségi Zenekar kapta az idei díjat Nyomtatás E-mail
Írta: S. Zs.   
2011. október 03.

ImageOktóber elseje a Zene Világnapja. Székesfehérváron immár hagyományosan közös koncerttel és a Fricsay Richárd Zenei díj átadásával ünnepelnek. Idén a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar részesült a városi elismerésben. 

 

A Vodafone sportcentrumban szombaton este nem szurkolók, hanem zeneszerető gyermekek és felnőttek töltötték meg a lelátókat. „Serkenj fel kegyes nép” mottóval ott rendezték meg idén a városi ünnepséget a Zenei Világnap alkalmából.

 

Image
.

A résztvevőket Brájer Éva alpolgármester köszöntötte és átadta az "Év kórusa" címet a Pausa Kamarakórusnak. Régi szép hagyomány, hogy a fehérvári kórusok együtt ünneplik az október 1-jei világnapot. Az idei programban is több százan működtek közre, összesen húsz gyermek és felnőtt kórus tagjai adtak műsort.

 

Image
.

A fellépők között voltak zenei tagozatos iskolák növendékei, hivatásos, valamint szabadidőben éneklő felnőtt kórustagok is. A legtöbb mű, ami az ünnepi programba bekerült, nem egy-egy szereplőtől szólalt meg, hanem több kórus közreműködésével hangzott fel - élő zenei kísérettel. A szervezők ezzel is a zene közösségkovácsoló erejét emelték ki.

 

Image
.

 Hagyományosan a Zenei Világnapi ünnepségen adják át a Székesfehérvár Önkormányzata által alapított Fricsay Richárd Zenei díjat. Ezzel ismerik el a több éven keresztül a város zenei életében kifejtett kiemelkedő munkásságot. 2011-ben a Közgyűlés a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekarnak ítélte oda a város zenei díját amit dr. Cser-Palkovics András polgármester adott át a szombati esti ünnepi műsor keretében.

 

Image
.

A zenekart minden fehérvári jól ismeri, hiszen szinte mindig részesei a városi ünnepségeknek. Repertoárjuk sokrétű: a nemzeti ünnepek és kegyeleti alkalmak mellett könnyűzenei koncerteket is adnak. Zenekari kerekasztal címmel február óta tartanak interaktív hangversenysorozatot a Helyőrségi Klubban.

 

Image
.

A korabeli iratok már az 1700-as évektől megemlékeznek a Székesfehérváron állomásozó ezredek zenekarainak tevékenységéről. A ma városunkban működő zenekar jogelődjét pedig egy 1964. február 17-én kiadott parancsban alakították meg. A Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar mára szerves része a város életének, munkájukat tavaly augusztus óta Ruff Tamás karmester irányítja.

 

Image
Fotó: ÖKK

Székesfehérvár katonaváros, így a Magyar Honvédség mellett az Önkormányzat számára is fontos a Helyőrségi Zenekar. Ezt korábban "Pro Urbe" és "Székesfehérvárért" cím adományozásával fejezte ki a város. Elismertségüket az idei Zenei Világnapon átvett Fricsay Richárd Zenei díj is tovább növeli.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >