Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szent István király ünnepén szentmise Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Székesfehérvári Egyházmegye   
2008. augusztus 21.

ImageSzékesfehérváron a volt királyi bazilika romjai között, a közös királyi sírhely megnyitásakor püspöki imával, a megye és a város vezetőinek megemlékezéseivel kezdődtek a Szent István király ünnepéhez kapcsolódó rendezvények. Korabeli filmkockák bemutatói, kiállítás, könyvbemutató, díjátadó ünnepségek, ünnepi közgyűlés, koszorúzások tették még színesebbé az idei, augusztus 20-át megelőző ünnepségsorozatot.

„Kiemelkedő jelentősége volt az idei évnek, hisz 70 évvel ezelőtt augusztus 18-án, Szent István halálának 900. évfordulóján, Székesfehérváron tartott az Országgyűlés mindkét háza közös ünnepi ülést, melynek egyetlen célja volt az, hogy törvényt alkossanak a Király ünnepéről, tiszteletéről, hogy törvénybe foglalják a szent emlékét.” – emlékezett vissza az akkori eseményre Spányi Antal megyés püspök az augusztus 20-i ünnepi püspöki szentmisében.

Szentbeszédében a püspök kiemelte, Szent István ünneplésére nemcsak a törvény késztet bennünket. Aki ismeri történelmünket, a nagy király kivételes személyiségét és munkásságát, annak saját lelkéből fakad a kényszer az ünneplésre. Első királyunk kitartással, következetességgel, hitben való állhatatossággal, felelősséggel megalapozta Európa közepén egy szilárd állam létrejöttét. A nép és az ország érdekeit szem előtt tartva, vállalta a rázúduló nehézségeket is. Nagylelkű volt, segítette a szegényeket, befogadta az idegeneket. Szilárdan kitartott a keresztény erkölcs védelmében, példát mutatott a hűségben, a család és a gyermekek szeretetében.

Uralkodásának példája átível korokon, fiához írt intelmeinek üzenete ma is érvényes: „Felelős emberré kell válnunk mindannyiunknak, olyanokká akik értik, tudják és vállalják a szentistváni példát, az élet minden területén, akik nem várnak más munkájára, nem mutogatnak más felelősségére, hanem maguk akarnak tenni a magyar családokért, a fiatalokért és gyerekekért, a nemzetért, a különböző kisebbségek rendezett együttéléséért, az ország felvirágoztatásáért. Mindazért, amiért Szent István dolgozott, amiért a maga életáldozatát meghozta.”

Az 1938-as törvény felolvasása után a püspök hangsúlyozta a Szent István által megmutatott út követésétől függ jelenünk és jövőnk, egyéni és közösségi boldogulásunk, az ország jövője és a nemzet élete!

 
< Előző   Következő >