Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Kormány számít az idősekre Nyomtatás E-mail
Írta: kormany.hu   
2011. október 04.

ImageA Nemzeti Együttműködés Kormánya számít az idősek munkájára és tapasztalataira - hívta fel a figyelmet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Művészetek Palotájában, ahol több százan ünnepelték az Idősek Világnapját.

 

Van, aki szerint akkor öregedtünk meg, amikor már nem akarunk elhajítani egy hógolyót, szerintem viszont akkor, ha már nem tudunk örülni a hóesésnek - kezdte ünnepi beszédét Réthelyi Miklós.

Az idősek meglátják mindazokat az összefüggéseket, amiket a fiatalok még nem és képesek rendszert látni életük mozzanataiban - hangsúlyozta a miniszter. A hópelyhekhez hasonlóan, melyek távolról oly egyformának tűnnek, úgy az idősebbek is hasonlóak, ám közelről mindegyikük egyszeri és megismételhetetlen - emlékeztetett.

A nemzeti erőforrás miniszter aláhúzta, hogy minden idős ember érték, melyet ma közösen fedezünk fel az Idősek Világnapján. Ehhez azonban az kell - hívta fel a figyelmet -, hogy mindenki jobban odafigyeljen egymásra és önmagára. Az Európai Unió a magyar elnökség alatt hirdette meg az „Aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás 2012-es európai évét”.

Ennek az a célja, hogy segítse a korosztályok egymásra találását és felhívja a figyelmet az aktív idősödésre - emlékeztetett a miniszter. Amikor a Kormány döntött a nők negyven év szolgálati idővel történő nyugdíjazásáról, az a cél vezette, hogy erősítse a nagyszülői szerepet - húzta alá Réthelyi Miklós hangsúlyozva, hogy ezt csak az érintettek tudják tartalommal megtölteni.

A mai nap kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a 2012-es Európai évre, melynek központjában az idősek és az idősödés áll. A cél az, hogy a társadalom felismerje az idősekben rejlő lehetőségeket, értékelje bölcsességüket és tapasztalatukat - jelentette ki.

Réthelyi Miklós beszédében kitért arra is, hogy az aktív idősödés magában foglalja az egészségmegőrzés, a fizikai és lelki egészség, az egészségtudatosság fejlesztésének gondolatát, a testmozgás népszerűsítését és a generációk közötti tapasztalatcserét.

„Meg kell változtatnunk az öregséghez való viszonyunkat és új szemléletmódot kell kialakítanunk” - világított rá a miniszter.

Végül Réthelyi Miklós rámutatott arra, hogy az időskor olyan életszakasz, melyet felelősséggel kell és érdemes leélni, hiszen ekkor az igazán fontos dolgok kerülnek előtérbe. Az öregedés kaland, az idő kalandja, ami új felfedezéseket is hozhat - zárta szavait.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >