Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Csapadékvíz főgyűjtő a Donát utca - Topolyai utca közötti szakaszon Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. október 06.

ImageSzékesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 98.966.250 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a KDOP-4.1.1/E konstrukció keretében a „C-0-0 jelű csapadékvíz főgyűjtő megépítése a Donát utca – Topolyai utca közötti szakaszon” című projekt megvalósítására. A projekt teljes költségvetése 109.962.500 forint volt, mely tartalmazta a támogatási összegen felüli 10% önkormányzati önerőt is (11 millió forint).

 

A beruházás eredményeként az Öreghegy jelentős területén megoldottá válik az összegyűjtött csapadékvíz befogadása, valamint a kialakítás egyúttal tehermentesíti az eddigi befogadóként üzemelő Aszalvölgyi-árkot. A projekt befejezéséről és részleteiről beszélt a projekthelyszínen tartott sajtótájékoztatóval egybekötött záró rendezvényen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szekfű Zoltán területi főmérnök, a kivitelező Colas-Alterra Építőipari Zrt. képviselője.

 

Image
.

 A programon részt vett a beruházásban érintett két körzet önkormányzati képviselője, Dr. Dienesné Fluck Györgyi és Horváth Miklós Csaba is. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A Közép-Dunántúli Operatív Program keretében pályázott és nyert el Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 98.966.250 forint vissza nem térítendő támogatást, amit 11 millió forintos (10%) önerővel egészített ki a város.

A „C-0-0 jelű csapadékvíz főgyűjtő megépítése a Donát utca – Topolyai utca közötti szakaszon” című projekt megvalósítása 2011. februárjában kezdődött és októberre be is fejeződtek a munkálatok. A projekt megvalósítását az Öreghegy délkeleti részén keletkező felszíni vizek szabályozott formában való elvezetése, valamint a már jelenleg is túlterhelt Aszalvölgyi-árok tehermentesítése indokolta.

 

Image
.

A beruházás a Donát utca és Topolyai utca közötti szakaszon készült el, melynek során 446,44 m új, nagy keresztmetszetű csapadékcsatorna épült. A tenderterveket a Complanex Kft. készítette, a kivitelezési munkákat a Colas-Alterra Építőipari Zrt. végezte.

A csapadékcsatorna tervezése során az Önkormányzat kiemelt figyelmet fordított a városlakók életminőségének fenntartására, ezért a nagy forgalmat lebonyolító, a város életét jelentősen meghatározó Budai úton a Bereznai utca - Budai út – Topolyai utcai csomópontban a csapadékcsatorna építése az úttest alatti átfúrással történt, amely által biztosítható volt a folyamatos közlekedés.

Image
Fotó: ÖKK

A beruházás megvalósításával mintegy 421 hektár nagyságú terület lesz megvédve a csapadékvíz károktól. Az újonnan megépített csatorna, valamint a Topolyai utcában felújított árok a későbbiek során biztosítja az esővíz biztonságos elvezetését a várost körülvevő egyik meghatározó, „C” jelű árokba való bekötéssel. Ez a főgyűjtő árok a Dinnyés-Kajtor csatornába csatlakozik be.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >