Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
SZEGLETKŐ Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2011. október 06.

ImageEz a szó a mai evangélium utolsó mondatában szerepel, és összefoglalja mindazt, amit az előbbi példabeszédek tanítanak. Vagyis azt, hogy Jézus Krisztus életünk egyetlen célja, tartalma, megoldása. Vagy elfogadjuk, vagy ránk zuhan és összezúz bennünket, sorsunkat, életünket, társadalmunkat, hazánkat. ”Nem adatott más megváltó, csak Jézus Krisztus”.

 

A példabeszéd épp azt mutatja be, hogy kié is az életünk, kié a föld, sőt a világmindenség, az univerzum? A főszereplő a gazda. Övé a szőllő, melyet gondosan véd, hiszen még őrtornyot is állított. Ő a tulajdonos, de szőllőjét bérbe adta. És most következett be az a pillanat, amikor ezeknek a bérlőknek számot kell adni munkájukról és annak eredményéről.

Mielőtt ezek gyilkos szándékát elemeznénk, fontos megjegyeznünk, hogy a zsidó jogszabályok értelmében ha a tulajdonosnak nincs utódja, akkor mindent a bérlő örököl. Igy jobban megértjük, miért ilyen durvák, agresszívek a példabeszéd bérlői. Az jár az eszükben, hogy nemcsak a gazda szolgáit, de még a fiát is megölik, hogy megillesse őket ez a gyönyörű szőllő.

Jól tudjuk, hogy Jézus itt önmagáról beszél:az Atya elküldi Fiát a Földre, hogy megváltson, segítsen, szeressen, de a világ szembe fordul vele, sőt megöli. Ezután következik a szegletkőről való utalás: megtehetik, hogy a követ megtapossák, belerúgnak, beszennyezik, de az Építő fgelemeli, megtisztítja, és az épület szegletkövévé teszi.

A szegletkő az épület, akupola legnélkülözhetetlenebb része. A szegletkő az a Jézus Krisztus, akit vagy elfogadunk, vagy ránk zuhan, és megsemmisít minket.

Ezért imádkozzuk minden vasárnap a Glóriában: Egyedül „Te vagy az Úr, Te vagy az egyetlen Fölség, Jézus Krisztus”.

 
< Előző   Következő >