Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Séta a megelőzés jegyében
Séta a megelőzés jegyében Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2011. október 07.

ImageOktóber 8-án, szombaton rendezik meg azt a sétát Székesfehérváron, amely a mellrák megelőzésére, a szűrések és az önvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet. A programról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők, akik mindenkit szeretettel várnak szombaton 9 órakor az Országalmához.

 

Székesfehérvár is azon városok közé tartozik, amelyek csatlakoztak az Egészség Hídja Összefogáshoz és közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre.

Több szakmai szervezet együttműködésével október 8-án, szombaton 9 órától kerül sor a fehérvári közös sétára. A tavalyi - hagyományteremtő - program kezdeményezője a Sebestyén Lászlóné vezette Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület volt. Östör Annamáriát keresték meg, aki büszke arra, hogy a civil kezdeményezés mára komoly szakmai programmá fejlődött.

A város egészségügyi és sporttanácsnoka szerint jó példa ez az összefogás arra, hogyan lehet tenni a közösségért és a fehérváriak egészségének megőrzéséért. Az Egészségfejlesztési Terv is a szűrővizsgálatokra és a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Dr. Almási Ferenc kistérségi tisztifőorvos szerint amelyik betegség megelőzhető, azt meg is kell előzni. Sajnos az ingyenes szűrés lehetőségével még mindig kevesen élnek, ezért van szükség a szombatihoz hasonló figyelemfelhívó akciókra. Fejér megyében évente 80-90 beteg hal meg emlőrák következtében.

Ha nem lennének a szűrések, ez a szám 120-150 lenne. - mondta el Dr. Pásztor László osztályvezető főorvos. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve is együttműködik a mellrák elleni figyelemfelhívó séta szervezésében. Céljuk, hogy minél többen éljenek a szűrés adta lehetőségekkel és a környezetükben élők körében is népszerűsítsék azt.

Fejér megyében szerencsés a helyzet, hiszen nemcsak Székesfehérváron lehet elvégeztetni a szűrést, hanem a vidéki településekre helybe megy a szűrőbusz. Emellett az önvizsgálat fontosságára hívták fel a figyelmet és arra, hogy ha bármilyen elváltozást találnak a hölgyek, azonnal forduljanak orvoshoz. Az időben felfedezett mellrák ugyanis gyógyítható.

Október 8-án 9 órakor az Országalmához várják a közös séta résztvevőit, ezt követően a Fő utcán, majd a Mátyás király körúton végighaladva jutnak el az Alba Plaza előtti térre. Ott a MammAlba Kft. szűrőbusza és több szakember, illetve gyógyult betegeket tömörítő egyesület is részt vesz a 12 óráig tartó programon.

A szervezők rózsaszín lufikat osztanak és rózsaszín szalagot árusítanak, aminek bevételét jótékony célra ajánlják fel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >