Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Közös főhajtás az aradi vértanúk előtt Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2011. október 07.

ImageA Nemzeti Gyásznapon Székesfehérváron két helyszínen is közös koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt. A Pákozdi Katonai Emlékparkban is főhajtással emlékeztek az egykori hősökre. A Corpus Hungaricum szobornál a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Halesz ligetben pedig a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola diákjainak közreműködésével zajlott az október 6-i megemlékezés.

 

A hagyományokat folytatva Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága közös koszorúzást szervezett a Nemzeti Gyásznapon. A megemlékezések 9 órakor a Corpus Hungarikum szobornál kezdődtek, a Fricsay-díjas Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar közreműködésével.

 

Image
.

A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai elevenítették fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, valamint az azt követő megtorlás időszakát.

A megemlékező műsor után Vargha Tamás megyei elnök, Brájer Éva alpolgármester, valamint az Varga Csaba dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke helyezett el koszorút a szobornál. Őket a történelmi egyházak és több társadalmi szervezet képviselői követték. Az Evangélikus templom melletti téren tartott ünnepségen japán vendégek is részt vettek.

 

Image
.

A Corpus Hungaricum szobornál az Academia Humana Alapítvány nevében koszorút helyezett el a szobrász özvegye, Wagner Chiyo és Ito Yasuko, japán magyarországi nagykövetének felesége.

A Japánban működő Wagner Nándor Emlékalapítvány nevében ketten koszorúztak. A Nemzeti Gyásznap fehérvári rendezvényei 10 órakor a Halesz ligetben folytatódtak. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola diákjai készültek megemlékező műsorral.

 

Image
.

Ezt követően Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzatának nevében Róth Péter alpolgármester, Pleizer Lajos alelnök, valamint Horváth András országgyűlési képviselő helyezett el koszorút a forradalom és szabadságharc székesfehérvári mártírjainak emlékművénél. A Pákozdi Katonai Emlékparkban is programokkal készültek október 6-ára.

A Nemzeti Gyásznap alkalmából szervezett megemlékezést 11 órakor tartották, ahol Brájer Éva alpolgármester képviselte Székesfehérvárt. A mártírhalált halt vértanúk tiszteletére szervezett programon a sukorói Általános Iskola és a székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola diákjai adtak műsort.

 

Image
Fotó: ÖKK

Székesfehérvár polgármestere az Aradi Vértanúk Emléknapján Nagyváradon vesz részt az ottani ünnepi rendezvényeken, elsőként egy ökumenikus istentiszteleten a Nagyvárad-Olaszi református templomban. Ezt követően, 17 órakor Nagysándor József aradi vértanú tábornok emléktáblájánál mond emlékező beszédet dr. Cser-Palkovics András a Nemzeti Gyásznapon.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >