Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Feljelentés a Budapest Airport Zrt. privatizációjának ügyében Nyomtatás E-mail
Írta: kormany.hu   
2011. október 10.

ImageA 2005-től 2010-ig tartó privatizációs eljárás keretében hozzávetőleg 85 millió euró, mai árfolyamon számítva 24 milliárd forint kár érte a Magyar Államot. – jelentette be Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos.

 

Ennek alapján a Kormánybiztosi Hivatal vizsgálatot indított és hivatali visszaélés valamint hűtlen kezelés ügyében büntető feljelentést tett. Budai Gyula a részletekről szólva elmondta: a Budapest Airport Zrt. (BA Zrt.) privatizációs szerződését a Hochtief Airport GmbH kötötte meg, a Pénzügyminisztérium részéről a lebonyolításban Draskovics Tibor, majd Veres János járt el.

Kifejtette: a privatizáció során az állam eladta a részvényeinek 75 mínusz 1 százalékát, valamint a vevő meghatározott fejlesztések megvalósítására vállalt felelősséget. A fejlesztések elvégzésének határideje 2011 volt, a Budapest Airport Zrt.-nek mintegy 260,6 milliárd eurót kellett volna beruházásra fordítania.

Ez az összeg az állami vagyont gyarapította volna – hangsúlyozta a kormánybiztos. A BA Zrt. 2006 és 2007 között ugyanakkor - folytatta - összesen 46.525.597 euróval kevesebb összeget fordított az említett fejlesztésekre. Ezt az összeget a BA Zrt. köteles lett volna az MNV Zrt.-nek megfizetni, illetve az összeg a teljesítési bankgaranciából lehívható lett volna.

A BA Zrt. kezdeményezte 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is ezen kötelezettségvállalások átütemezését. Ebben az időszakban 39.036.040 euró volt lehívható, tehát ekkora összegű kár érte az átütemezések során az államot, úgy hogy közben semmilyen hátrányos jogkövetkezmény nem érte a BA Zrt.-t – fogalmazott.

Budai Gyula rámutatott: a Pénzügyminisztérium vagy az előkészítést végző vagyonkezelő hibás döntést hozott, amikor hozzájárult ahhoz, hogy a British Airports Authority-től átvegye a Hochtief Konzorcium a BA Zrt-t, mivel a konzorcium mind a működtetéshez, mind a fejlesztésekhez hitelt vett föl, aminek költségeit szintén elszámolhatta a fejlesztési kötelezettségvállalások teljesítése címén.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >