Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A magyar kormány Afganisztán-politikája változatlan Nyomtatás E-mail
Írta: MTI   
2011. október 10.

ImageMagyarország összehangolja a NATO-elképzelésekkel most készülő saját középtávú Afganisztán-stratégiáját - biztosította a szövetséges országok védelmi minisztereit Brüsszelben Hende Csaba honvédelmi miniszter.

 

A NATO-miniszteri tanácskozás második ülésnapján a fő téma Afganisztán volt. Ebbe az eszmecserébe bevonták az afganisztáni nemzetközi erőben (ISAF) részt vevő nem NATO-tagországokat is, így összesen ötven nemzet képviselői ültek a tárgyalóasztalnál. Az ISAF 2014-re teljesen át kívánja adni az afgán fegyveres erőknek az ország biztonságáért viselt felelősséget, és attól fogva inkább csak kiképzési, mentorálási feladatokat akar ellátni a közép-ázsiai országban.

A magyar kormány Afganisztán-politikája változatlan - tájékoztatta a magyar újságírókat Hende Csaba a tanácskozás közben. Beszámolt a magyarok legújabb afganisztáni tevékenységéről, arról, hogy egy Szolnokról érkezett kisebb csoport szeptember eleje óta Herát- tartományban olasz vezetés alatt Mi-17-es helikopterek vezetését oktatja afgán pilótáknak.

Hende Csaba megjegyezte: amikor Magyarország szövetségesi vállalását teljesítve részt vesz a közös műveletekben, akkor az növeli a magyar országvédelmi képességet is, hiszen a magyar katonák harcedzettebbé, tapasztaltabbá válnak. A brüsszeli védelmi miniszteri tanácskozáson sok szó esett arról is, hogy a NATO igyekszik szabadulni a mellőzhető költségektől, áramvonalasítja saját intézményrendszerét, és igyekszik okosan összehangolni a tagállamok védelmi célú kiadásait.

A NATO parancsnoki struktúrájának átalakítása révén háromezerrel csökken a beosztások száma. Ezzel kapcsolatban a honvédelmi miniszter elmondta, hogy Magyarországon ugyanilyen folyamat zajlik. Az idén ezer fővel csökkentik a Honvédelmi Minisztériumban, az összhaderőnemi parancsnokságon, a háttérintézményekben, valamint egyes alárendelt szervekben szolgálók számát. Mindez - mondta Hende Csaba - a katonai képességeket nem csorbítja, hanem ellenkezőleg, a honvédség erősítésének irányába mutat.

„A magyar honvédség folyamatosan erősödik, és az országvezetés a költségvetési nehézségek, a gazdasági válság ellenére eltökélt a védelmi képességek jelentős mértékű emelése ügyében" - mondta Hende Csaba. A miniszter utalt arra, hogy négyezer fővel emelik a honvédség létszámát, amiből háromezer főt tesz ki a Budapesti Honvéd Kórháznak a hadrendbe történő visszaállítása.

Ezzel a magyar haderő csorbítatlan katonaegészségügyi képességre tesz szert - állapította meg a miniszter, és kitért arra, hogy ezzel a kapacitással Magyarország a NATO úgynevezett „okos védelem" programjához, a költségek ésszerű elosztásához is hozzájárul. Hende Csaba reményének adott hangot, hogy Magyarország hamarosan harminc darab „félidős" UH-1-es helikoptert kap az Egyesült Államoktól.

E helikopterek - jegyezte meg - katasztrófavédelemben, illetve egészségügyi mentésben is használhatóak. A honvédséget erősítő lépések sorában említette a miniszter azt is, hogy néhány hónapon belül létrehozzák az új nemzeti közszolgálati egyetemet, és ez - fogalmazott – „új alapokra helyezi a nemzeti tisztképzést".

Hende Csaba megerősítette azon célját, hogy 2014-re nyolcezer kiképzett önkéntes tartalékos is rendelkezésre álljon Magyarországon.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >