Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A PATYOLAT ÜZENETE Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2011. október 11.

ImageAdy megrendítő verse jut eszembe, amikor a mai példabeszédét olvasom. A király-valójában Jézus Krisztus-azt kérdi a fia esküvőjén megjelentek egyikétől: hogy merészelsz ilyen ruhában megjelenni e fényes lakomán? Az elherdált életű Ady végig zokogja versét, mert elvesztette legnagyobb kincsét, a tisztaságot.

 

Amikor megkereszteltek minket megkaptuk útravalóul a hófehér kis inget ezzel a figyelmeztetéssel:”Krisztust öltötted magadra”: Jézus ezt kéri számon az életére törő farizeusoktól, mindannyiunktól Mivé lettünk? Mi lett a patyolat tiszta ingből: a kegyelemből Magyar keresztényként jó arra gondolni, hogy tegnap volt Magyarok Nagyasszonya.

Mondhatnám úgy is: a kereszteléskor kapott kis ingből palást lett, a Szűz Anya palástja. Az ő oltalma alatt mi magyar hívek mindig meg tudtuk védeni Fiának, Jézus Krisztusnak evangéliumi tisztaságát.

Jól tudta Szent István király, hogy milyen keservesen nehéz lesz az életünk. Ezért énekeljük minden szentmisénk után a Boldogasszony anyánkat. Ezt érezték meg őseink és azok a falusiak, a szántó vetők, akik a déli, esti harangszókor még kint a szántóföldön is levették kalapjukat, hogy imádkozzanak hozzá.

Ezekben a mostani időkben különösen is kell oltalmát kérni, hiszen 1945 óta egyre nagyobb részeket szakítottak le rólunk ebből a palástból. Mindenünket, belső tartásunkat, hitünket, magyarságunkat lerántották rólunk, és sárba tiporták. Újból meg kell tanulnunk énekelni úgy, ahogy

Mindszenty bíboros énekeltette népünket: ”Vigyázz reánk, Édesanyánk, magyaroknak királyné asszonya”

 
< Előző   Következő >