Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Befejeződött az idősek sérelmére elkövetett rablássorozat nyomozása
Befejeződött az idősek sérelmére elkövetett rablássorozat nyomozása Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2011. október 13.

ImageÖsszesen 19 rendbeli bűncselekménnyel – köztük 15 rablással – gyanúsították meg a fejér megyei nyomozók azt a két ráckeresztúri férfit, akik tavaly télen időseket raboltak ki. A két férfivel, valamint az egyik rablás tippadójával szemben lefolytatott nyomozást a napokban fejezte be a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya. A nyomozati iratokat – melyek hat Adria tokos iratrendezőt töltöttek meg – a nyomozók vádemelési javaslattal továbbították a Székesfehérvári Városi Ügyészség felé.

 

Mint arról korábban hírt adtunk, tavaly év végén és idén év elején is kiemelt súlyú bűncselekmények borzolták fel több fejér megyei település lakosságának kedélyét. Egy ismeretlenekből álló csapat ugyanis időseket rabolt ki otthonaikban. Március elején azonban fordulat következett be a nyomozásban, mert a rendőrök elfogták az egyik ráckeresztúri rablás tippadóját, egy 25 éves ráckeresztúri férfit.

A további nyomozás során pedig sikerült beazonosítani az elkövető két szintén ráckeresztúri társát is, akikről kiderült további idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények írhatók számláikra. Németh - Kész Mónika r. szds., a FM RFK szóvivője honlapunknak elmondta, hogy a 28 éves K.Z., valamint a 30 éves F.J. ellen a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság elfogatóparancsot adott ki március közepén.

 

Image
.

Elfogásukra nem kellett sokat várni, ugyanis március 22-én mindkettőjüket elfogták a fejér megyei nyomozók az egyik férfi nagypapájának ráckeresztúri házában. Mivel az ottani házkutatás alkalmával kábítószergyanús anyag került elő, a rendőrök azt szakértői vizsgálatra küldték meg. A két férfi így az idősek sérelmére elkövetett rablásokon túl kábítószerrel való visszaéléssel is meg lett gyanúsítva. A két férfi elfogását követően a fejér megyei nyomozókra komoly vizsgálati munka várt.

Az eltelt hat hónap alatt összesen hat Adria tokos iratrendező telt meg a nyomozati iratokkal, melyek számos helyszíni szemlejegyzőkönyvet, tanúkihallgatási jegyzőkönyvet, gyanúsítotti vallomást, helyszíni kihallgatási jegyzőkönyvet, valamint szakértői véleményt tartalmaznak. A két büntetett előéletű férfit összesen 19 rendbeli bűncselekménnyel gyanúsították meg. Köztük 15 rendbeli rablással, valamint ezen túl személyi szabadság megsértésével, súlyos testi sértéssel, valamint kétrendbeli betöréses lopással is.

 

Image
.

A kábítószerrel való visszaélés miatt külön büntetőeljárás indult velük szemben. A nyomozás során kiderült, hogy a páros egyikük rokonának tulajdonában lévő Suzuki Samurai terepjáróval térképezte fel a későbbi rablások helyszíneit, majd később azzal is tértek vissza a kiszemelt házakhoz. Kivétel nélkül olyan ingatlanokat választottak ki, ahol hátulról be lehetett jutni a házakba és ahol idős hölgyek laktak. A legfiatalabb sértett 59 éves volt, míg a legidősebb 89. Az összes bűncselekményt az éjszaka leple alatt követték el.

Az autójukkal a kiszemelt háztól több km-re parkoltak le, majd gyalogosan, hátulról közelítették meg a házakat, ahova többségében az ablakokon bemászva jutottak be. Volt azonban olyan is, hogy az ajtót berúgva hatoltak be a lakásokba, de akadt hely, ahova a padláson keresztül másztak be. Az arcukat ruhákkal takarták el.

A házban lakó idősek – kivétel nélkül asszonyok - megijedtek már az elkövetők jelenlététől is, akik a házakban történő kutatás alatt végig rettegésben tartották a sértetteket, és volt több olyan néni, akit bántalmaztak is. Egyikük ennek során bordatörést szenvedett. A sértetteket az őket ért testi és lelki támadások annyira megviselték, hogy sokan közülük a mai napig nem otthonaikban alszanak éjszakánként.

 

Image
.

A sértettektől arany-ékszereket, készpénzt valamint élelmiszereket vittek el. Volt, ahol csak pár ezer forintos volt a lopási kár, de volt olyan hely, ahol majdnem egymillió forint értékben vettek magukhoz tárgyakat, illetve készpénzt. Az elkövetők követtek el rablásokat Válon, Iváncsán, Ráckeresztúron, Martonvásárban, Kajászón, Kápolnásnyéken, Pázmándon, Gyúrón, Tárnokon, Zsámbékon, de még Söréden is.

A rablások bejelentését követő alapos helyszíni szemle, és az ennek során rögzített nyomok nagyban segítették a nyomozók munkáját. Számos olyan lábbeli-nyomot sikerült rögzíteniük a helyszínelőknek, melyek megegyeztek az elkövetők lakásában tartott házkutatás során lefoglalt cipők lenyomataival.

Ezen kívül a rendőrök megtalálták az elkövetés eszközeként használt Suzuki Samurai gépkocsit is egy ráckeresztúri telken elrejtve, illetve az arról leszerelt kerekeket is a település külterületén, Lászlópuszta térségében, mely kerekek lenyomatai megegyeztek a helyszínek közelében talált járműlenyomatokkal.

 

Image
Fotó: Rendőrség

A személyi és a tárgyi bizonyítékok beszerzését követően a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói által végzett alapos vizsgálati munka során az ügy vádképessé vált, így a nyomozást a napokban befejezték, és az iratokat megküldték a Székesfehérvári Városi Ügyészségnek. K.Z és F.J. előzetes letartóztatásban várja, hogy ügyében megkezdődjön a bírósági tárgyalás. 25 éves társuk – aki mindössze egy rablás tippadójaként szerepel az ügyben – szabadlábon védekezik.

 
< Előző   Következő >