Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Új otthonteremtési programot készít a Kormány
Új otthonteremtési programot készít a Kormány Nyomtatás E-mail
Írta: kormany.hu   
2011. október 13.

ImageA szocpol visszaállításának alapgondolata helyes: akik gyermeket vállalnak, jussanak tisztességes otthonhoz - szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján.

 

Válság idején van-e értelme otthonteremtési programot indítani? – tette fel a kérdést a miniszterelnök, majd leszögezte: egyértelműen van, hiszen a magyarok számára hagyományosan fontos a saját otthon megléte, de a fiatalok, a családalapítás előtt állók szempontjából is elengedhetetlen a program újraindítása. Ráadásul - fűzte hozzá - kiemelten fontos makrogazdasági szempontból is, ugyanis a várakozások szerint 6-12 hónap alatt felpörgő program új lendületet adhat a gazdaság számára oly fontos építőiparnak is.

A szociálpolitikai támogatásból és kamattámogatásból álló, várhatóan 2012. január elsejével induló új, forintalapú otthonteremtési program kidolgozásakor ugyanakkor óvatosnak kellett lennünk, hiszen, mint fogalmazott: „válság idején kétszer kell mérni és egyszer vágni”.

Orbán Viktor leszögezte, hogy a korábban hányattatott sorsú szociálpolitikai támogatás alapgondolata igen helyes, mert a gyermeket vállalókat segíti otthonhoz. Átalakítására azért volt szükség, mert a sok apró kiskapu lehetővé tette benne a visszaéléseket, és nem volt például feltétele az igénylésnek a munkavállalás – emelte ki. A részleteket már a gazdasági miniszter ismertette, aki kifejtette: az otthonteremtés két eszköze a szociálpolitikai támogatás, valamint a kamattámogatott forinthitel visszaállítása.

Mint hangsúlyozta, finomítottak a korábbi feltételrendszeren, ennek értelmében az igényléskor figyelembe veszik a már megszületett és a vállalt-tervezett gyermekeket is, elsősorban az új otthonhoz való jutást támogatják, de az energiatakarékosság is fontos szemponttá vált.

Matolcsy György kifejtette: a vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatást azok vehetik igénybe, akiknek nincsen ingatlanjuk az elbírálás időpontjában; új lakást építenek vagy vásárolnak; minimum hat hónapra visszamenőleg legalább a szülők egyikének munkaviszonya volt; számlákkal igazolja a költségeket és nincs köztartozása.

Két meglévő vagy vállalt gyermek esetében az igényelhető összeg 800 ezer-1,3 millió forint, három esetében 1,2-2 millió, míg négy vagy több gyermek esetében 1,6-2,5 millió forint. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, 2012-ben mintegy 4 ezer igénylőre számítanak, ennek 5,2 milliárdos fedezetét tartalmazza a költségvetés.

A kamattámogatott forinthitellel kapcsolatban ismertette, az új lakás építésére vagy vásárlására, használt lakás vásárlására és felújítására lehet igényelni, valamint – külön feltételrendszer szerint - a devizahitelesek is felvehetik abban az esetben, ha kisebb lakásba szeretnének költözni. E kategóriában jövőre 3-5 ezer ügyféllel kalkulálnak, az erre előirányozott 1,3 milliárd forint ugyancsak szerepel a költségvetésben.

Matolcsy György megemlítette, hogy amennyiben a tervek szerint fut fel az otthonteremtési program, úgy a szélesítését tervezik.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >