Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Újabb intézmények csatlakoznak a Herosz Gyermektagozatához
Újabb intézmények csatlakoznak a Herosz Gyermektagozatához Nyomtatás E-mail
Írta: H. T.   
2011. október 14.

ImageBiztató módon folytatódik a Herman Ottó Országos Állat- és Természetvédő Egyesület Gyermektagozatának programja Székesfehérváron. Az egyedülálló kezdeményezéshez újabb intézmények – köztük a Hétvezér Általános Iskola – csatlakoznak, hogy a gyerekek a lehető legközvetlenebb módon tanulhassanak a természetvédelem gondjairól, az állatvédelemről és az állatokkal való helyes bánásmódról. A Hétvezér Iskolában tegnap bemutató órát tartottak a Gyermektagozat és a Herosz Állatotthon vezetői, hogy ösztönözzék a diákokat a tanórán kívüli foglalkozásokon való részvételre.

 

„A mi munkánk országosan is egyedülálló, hiszen tudomásunk szerint nincs más olyan egyesület, amely ilyen rendszerességgel tanítja és neveli a gyerekeket állat-és természetvédelemre. A mi meggyőződésünk az, hogy csak a rendszeres, személyes kapcsolat, az élővilágot tisztelő, hiteles felnőtt minta az, ami egy új generációban szemléletformálást idézhet elő.” – hangsúlyozta a bemutató óra előtt tartott sajtótájékoztatón Benkő Andrea, a Gyermektagozat vezetője.

 

Image
.

Elmondta, hogy a Herosz 2006-ban, elsőként Székesfehérváron indította el a kezdeményezést négy intézményben, a Felsővárosi, az István Király, a Munkácsy Mihály és a Táncsics Mihály Általános Iskolában, a munkába később még két intézmény, a Teleki Blanka és a Széna Téri Általános Iskola csatlakozott. Az első négy helyszínen az elmúlt tanév végén lezárult a négyéves program, idén azonban három újabb iskola – a Hétvezér, a Kossuth Lajos és a Zentai Úti – kapcsolódik és felkérés érkezett a Tolnai Úti Óvodából is.

„Mostanra a székesfehérvári modell alapján elindult a Gyermektagozat Budapesten és Mohácson is” – tette hozzá Benkő Andrea. A fehérvári gyerekek a havi rendszerességgel megrendezett órákon ismereteket szereznek Székesfehérvár és környezete természetvédelmi gondjairól, a kedvtelésből tartott, illetve haszonállatok helyes gondozásáról, táplálásáról.

 

Image
.

A foglalkozásokra vitt kutyák segítségével megtanulhatják, miként lehet az állatokat helyesen megközelíteni, megsimogatni, hogy elkerüljék az esetleges támadásokat. Több előadó projektoros vetítéssel köti össze mondandóját. Más alkalmakkor a gyerekek maguk játsszák el a szűk szállítóhelyre beszorított haszonállatokat, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a riasztó körülményeket.

„Örülünk, hogy részt vehetünk ebben a programban. Ökoiskolaként fontosnak tartjuk, tanulóinkban a környezettudatosság kialakítását, amelyet HEROSZ-szal való együttműködés segíteni fog, hiszen tevékenykedve lehet a legkönnyebben tanulni.” – közölte a sajtótájékoztatón a Hétvezér Általános Iskola igazgatója.

Lángfalvy Péterné kiemelte:

„A gyerekekhez nagyon közel állnak az állatok, szívesen vesznek részt minden olyan tevékenységben, amely hozzájuk kapcsolódik. Az Ökohéten minden évben rendezünk fotókiállítást a kedvencekről, a Hétvezér Napon állatsimogatót nyitunk, és az állatmenhelyre is évente ellátogattak tanulóink. Mindig nagy élményt jelent számukra az élő állatokkal való találkozás!”

 

Image
Fotó: ÖKK

A Herosz Fejér Megyei Szervezete és a Herosz Állatotthon számos egyéb programot valósít meg Környezeti Nevelési Programja keretében. Krepsz Gyöngyi, a szervezet és a létesítmény vezetője elmondta: 1995 óta szerveznek napközis tábort a nyári szünetekben, foglalkozásokat tartanak 20-25 fős vagy akár nagyobb létszámú csoportok számára az állatotthonban, a Vadmadárkórházban és a Sóstó-tanösvényen, illetve fogadják a középiskolás önkénteseket.

A Vasvári Pál Általános Iskola bevonásával minden évben rendeznek természetismereti tanulmányi versenyt 3. és 4. osztályos általános iskolásoknak a Madarak és Fák Napja alkalmából, szavalóversenyt tartanak az Állatok Világnapja tiszteletére, farsangra Ál(lati)arc Pályázattal készülnek, és ugyancsak pályázatot írnak ki évente az állat- és természetvédő kiskövet vagy kisköveti közösség cím elnyerésére.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >