Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Újabb helyi nagyberuházások kezdődnek
Újabb helyi nagyberuházások kezdődnek Nyomtatás E-mail
Írta: kormany.hu   
2011. október 14.

ImageSzázmilliárd forintot is meghaladó összegben döntött nagyberuházásokról szerdai ülésén a Kormány - jelentette be a kormányszóvivő. A kabinet arról is határozott, hogy húsz témában, kilencven szakaszt érintően módosít büntetőjogi törvényeket.

 

Több, mint százmilliárdos lokális nagyberuházásról döntött tegnap a Kormány, melyek a vidéki fejlesztéseket, a közbiztonság javítását és a munkahelyteremtést segítik. Giró-Szász András kormányszóvivő a részleteket ismertetve elmondta: 5,4 milliárd forint értékben - melyből 4,6 milliárd forintot az Európai Unió biztosít - a Peremartoni gyártelepet kármentesítik a talajréteg megtisztításával, a humán-egészségügyi helyzet helyreállításával. Hat vidéki nagyváros - Győr, Kaposvár, Kecskemét, Debrecen, Nyíregyháza, Hódmezővásárhely - rehabilitációjáról - épület-felújítás, idősgondozás, infrastruktúra és a közbiztonság javítása - is döntöttek 7,2 milliárd forint értékben, ebből 5,8 milliárdot áll az Unió.

A kormányszóvivő kiemelte: mindnyájan tudjuk, hogy milyen problémákat okoz az árvíz, ezért kiemelt beruházás a beregi árvízapasztási és ártérfejlesztési projekt, amely a Tisza árvízszintjét 60 centiméterrel tudja apasztani. A beruházás, amely 250 ezer ember életét fogja segíteni, 26,8 milliárd forintból valósul meg, melyből 22,8 milliárd az uniós forrás.

A közlekedési operatív programok keretében kerül megvalósításra a Hajdúszoboszló-Debrecen közötti 4-es számú főút felújítása, Vas és Zala megyében húzódó 76-os számú főút felújítása 1,1 milliárd és 900 millió forint összértékben, amelyből 1 milliárdot, illetve 760 millió forintot az Unió biztosít. További fejlesztés az M43-as gyorsforgalmi út megépítése Makó és a román határ között, mely a román autópálya-hálózathoz illeszkedik, 65 milliárd forint összegben, melyből 40 milliárd az uniós forrás.

Egyes büntető vonatkozású törvények módosításáról is döntött a Kormány, a közbiztonság, valamint a státuszbiztonság megerősítése céljából - tájékoztatott a kormányszóvivő. Emlékeztetett, hogy ennek érdekében a rendőrség létszámát több mint 3000 fővel növelte a Kormány, de további törvénymódosításra is szükség van - fűzte hozzá.

20 témában 90 szakaszt kíván módosítani a Kormány, amelyek érintik a Büntető törvénykönyvet, a büntetőeljárásról szóló törvényt, és az ehhez kapcsolódó jogszabályokat is. A legfontosabb módosításokat kiemelve elmondta: a Kormány egyértelmű célja, hogy megszűnjenek, és jogilag semmissé váljanak azok a szerződések, amelyek bűnözők számára biztosítottak pénzhez jutást különböző nyilatkozatok után.

A fogvatartottak választójogával kapcsolatban a következő módosítással él a Kormány: a választójog gyakorlásából csak azokat zárják ki, akiket a bíróság jogerősen eltiltott a közügyek gyakorlásától. Az életfogytig tartó szabadságvesztés terhét kirovó büntetések kapcsán a Kormány javaslatot tesz arra, hogy legyenek meghatározva azok a bűncselekmények, ahol feltételesen szabadlábra bocsáthatóak a büntetésüket töltő személyek. A közélet tisztasága elleni bűncselekmények tényállásánál és elévülési szabályozásánál is módosítások következnek, pontosabban a "befolyásolás vásárlás" elnevezés új tényállását kívánják beiktatni.

Az elítéltet munkavégzési kötelezettség terheli, definiálva azok körét, akik ez alól mentességet kapnak. A legkomplexebb intézkedés – emelte ki Giró-Szász András - a kábítószerek és fogyasztásuk elleni hatékonyabb fellépéssel függ össze, ezek a következők: a teljes THC-tartalom mérése lesz az irányadó a büntethetőség megállapításánál; a dizájner-drogok esetében a törzsképletet tartalmazó drogok elleni preventív fellépést tervez a Kormány.

A Büntető törvénykönyv módosításával, a kábítószernek nem minősülő kábító hatású anyagok országba történő behozatalát, kereskedelmét és forgalmazását is büntetőjogi szankciókkal kívánja sújtani, amennyiben ezen magatartások célja a szenvedélykeltés.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >