Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az vagy, amit megeszel
Az vagy, amit megeszel Nyomtatás E-mail
Írta: Cs. D. E.   
2011. október 20.

ImageA Székesfehérvári Önkormányzat elindította a közétkeztetési modellprogram részeként létrehozott honlapját. A programról és a tutimenza.hu címen elérhető weboldalról beszélt ma reggeli sajtótájékoztatóján Brájer Éva alpolgármester. Az újságírók kérdéseire válaszolt Rostási Szabó József, a programban résztvevő Rostási konyha vezetője, a honlap első két blogírója Bakonyi Csilla színművész és Matus Gábor az Albacomp kosárlabda csapat edzője, továbbá a két közreműködő intézmény vezetője Kneifel Imre és Bisztriczné Macz Éva.

 

Nagy lépést tett előre Székesfehérvár Megyei Jogú Város önkormányzata a közétkeztetés terén. Mivel a gyermekkori és felnőttkori megbetegedések megelőzésében nagy szerepet játszik a korszerű és minőségi táplálkozás, a városvezetés fontosnak találta megvizsgálni gyermekek közintézményi étkeztetését. A város intézményvezetőinek véleménye és a felmérések alapján kirajzolódott, hogy szükség van változtatásra.

A közétkeztetési modellprogram a gyermekek, szülők és pedagógusok táplálkozással és étkeztetéssel kapcsolatos szemléletformálásának érdekében jött létre. Mivel sok gyerek nem ismeri az egészséges és ízletes ételeket, nem is tudják választani azokat a mindennapi étkezéseik során. A Tutimenza fantázianévre keresztelt program igyekszik érdemben tenni azért, hogy eloszlassa a táplálkozással kapcsolatos félreértéseket és hozzásegítse a gyermekeket az egészséges és szerethető ételekhez, étkezésekhez. Ennek érdekében indította el a városvezetés a tutimenza.hu internetes címen elérhető honlapot.

 

Image
.

A program céljairól, a weboldal tartalmáról a szerda reggeli sajtótájékoztatón számoltak be kezdeményezés elindítói. A programban a 2011/2012-es kísérleti tanévben két intézmény, a Felsővárosi Óvoda és a Kodály Zoltán Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vesz részt. Az intézmények vezetői, Bisztriczné Macz Éva és Kneifel Imre, örömmel vállaltak úttörő szerepet a programban. Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy a modellprogram egyik alapvető fontosságú célja, hogy jó minőségű, ellenőrzött alapanyagokat biztosítsanak az ételek elkészítéséhez.

Ennek érdekében nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a beszállítói körbe minél több olyan fejér megyei termelő kapcsolódjon be, akik a korszerű étkeztetéshez szükséges nyersanyaggal, félkész és kész termékkel látják el a konyhákat. Az alpolgármester asszony hozzátette, hogy ugyanolyan lényeges az is, hogy az intézményi konyhák étlapjának összeállítását a Fejér Megyei Szent György Kórház dietetikusa felügyeli. A közétkeztetési modellprogram részeként tart előadássorozatot Zsolnay Gábor, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Oktatási Bizottságának elnöke.

Az egészséges táplálkozásról és főzésről szóló előadásokon a Felsővárosi Óvoda és a Kodály Zoltán Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusai és az odajáró gyermekek szülei vehetnek részt. Kneifel Imre intézményvezető az elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy nagy kihívás a gyermekek és szüleik mindennapjaiba bevezetni az egészséges táplálkozás gyakorlatát. Nem is történhet ez meg egyik napról a másikra, csak fokozatosan vihető végbe.

 

Image
Fotó: ÖKK

A korszerű és egészséges étkeztetés érdekében indított honlapon minden tanítási héten egy ismert közéleti szereplő osztja meg a főzéssel kapcsolatos gondolatait az olvasókkal, akiknek - regisztráció után - lehetőségük van reagálni is az ott olvasottakra. A tutimenza.hu bemutatkozó sajtótájékoztatóján jelen volt az első blog írója, Bakonyi Csilla színművész is, aki elmondta, hogy megtiszteltetésnek tartja, hogy elsőként szólhatott a diákokhoz, szüleikhez és tanáraikhoz.

A második elektronikus bejegyzést Matus Gábor, az Albacomp kosárlabdacsapat edzője vállalta magára, aki szintén eljött a sajtótájékoztatóra. A tanév során minden héten más népszerű sportoló, színész, egészségügyi szakember jelentkezik egy-egy érdekes történettel, jó recepttel. A program részeként a diákok részt vesznek majd gazda-látogató tanulmányi kirándulásokon, melyek célja, hogy a gyermekek - megismerve a termelők munkáját – lássák, hogyan és miből állítják elő az asztalra kerülő ételeket.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >