Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow "A kisebb Parlament egy régi ígéretünk"
"A kisebb Parlament egy régi ígéretünk" Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2011. október 20.

ImageA kisebb létszámú Országgyűlésről, a nyugdíjvédelmi programról és a korhatár előtti nyugdíjakról kérdezték többek között Selmeczi Gabriellát a fidesz.hu online fogadóóráján. A Fidesz szóvivője elmondta, október 23-án az Európa Tanács ülésén fontos kérdéseket fognak megvitatni, ezért mindenképpen Brüsszelben kell lennie Orbán Viktornak. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az aktuális bérkalkulátorok nem pontosak, mert nem számítják be az állami kompenzációt.

 

Az Európa Tanács október 23-ára tette át az ülését, amelyen nagyon fontos kérdéseket fognak megvitatni, melyek alapvetően érintik hazánkat is, így nem tehetjük meg, hogy miniszterelnökünk ne jelenjen meg, és ne vegyen részt a brüsszeli vitában. Sokkal nagyobb szükség van rá ott, így nem kérdés, hogy nemzeti ünnepünkön sajnos nem tud itthon velünk lenni – válaszolta Selmeczi Gabriella arra a kérdésre, hogy miért nem lehetett elintézni, hogy Orbán Viktor itthon legyen október 23-án.

A szóvivő elmondta, a kisebb Parlament egy régi ígérete a pártnak, amit most a kétharmad birtokában tudnak megvalósítani. A 200 fős Parlamentet az alaptörvényünk már tartalmazza, a részleteket pedig a választójogi törvény fogja szabályozni – tette hozzá. A parlamentben ülő fideszes polgármesterek szintén megszavazták az alaptörvényt, így a kisebb Parlamentet is – reagált arra a felvetésre, hogy mit mondanak azoknak a fideszes polgármestereknek, akik nem fognak bejutni a kisebb létszámú Országgyűlésbe.

----- Korhatár előtti nyugdíjak, bérkompenzáció

A korhatár előtti nyugdíjakról elmondta, hogy a múlt hét pénteken nyújtották be az előterjesztést, a parlamenti vita csak ezután kezdődik, így pontos információt a végszavazás után lehet majd mondani. Egy fórumozó azt írta, hogy 130 ezer forint a bruttó fizetése egy magáncégnél, akik már évek óta nem emeltek egy fillért sem senkinek, ráadásul az aktuális bérkalkulátor szerint jövőre nettóban kevesebbet fog hazavinni.

A Fidesz szóvivője válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy az aktuális bérkalkulátorok nem pontosak, mert nem számítják be az állami kompenzációt. „Az állam által adott kompenzáció kidolgozása gőzerővel folyik annak érdekében, hogy jövőre ne legyen kevesebb a fizetése sem Önnek, sem másnak bruttó 203 ezer forint alatt” – fűzte hozzá.

----- A nyugdíjvédelmi program első nagy szakasza sikeresen lezárult

Selmeczi Gabriella szerint a nyugdíjvédelmi program első szakasza sikeresen lezárult; a magánnyugdíjpénztár-tagok 97 százaléka döntött úgy, hogy visszatér a biztonságos állami rendszerbe, és akinek volt reálhozama, az adómentesen felvehette. Felhívta a figyelmet arra, hogy több mint 500 ezer tag nem kapott egy fillért sem. A nyugdíjvédelmi program második szakaszában a magánnyugdíjpénztárak működésének és vagyonkezelésének átvizsgálása folyik.

A lakásfenntartási támogatás kapcsán elmondta, a jelenlegi rendszerbe valóban beépül a gázár-támogatás, amelynek jogosultsági feltételeit a helyi önkormányzat saját rendelete tartalmazza. Az adórendszerre vonatkozó kérdésére azt a válaszolta, hogy az első és a második gyermek után is van növekvő mértékű adójóváírás, amelyet azok a családok vehetnek igénybe, akik kereső tevékenységet folytatnak.

A jogszabályok szerint az energiahatékonysági tanúsítványt új lakásoknál már idén, használt lakások adásvételénél pedig 2012. január 1-től kötelező az adásvételi szerződéshez csatolni. Selmeczi Gabriella szerint az előírás egyértelműen a vevő érdekeit szolgálja, hiszen ebből a dokumentumból pontosan meg lehet majd tudni azt, hogy például szigetelve van-e a lakás, gazdaságos-e felújítani, annak milyen költségei lehetnek, és azt is, hogy milyen felújítási költségre lehet pályázni. Ez a rendelkezés egyébként uniós szabvány – jegyezte meg.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >