Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
'56-os film A Szabadművelődés Házában - az utolsó vetítés Nyomtatás E-mail
Írta: nekunkfehervar.hu   
2011. október 24.

ImageA Hóhér vigyázz című, Wittner Máriáról szóló filmet október 17-21. között, naponta 2 alkalommal, délelőtt 11 órakor és délután 15 órakor vetítették A Szabadművelődés Háza színháztermében, az előadásokat ingyen lehetett látogatni. 21-én, az utolsó vetítésen ott volt Cser-Palkovics András polgármester is.

 

Az alkotás - a bevezetők szerint - egyébként egyáltalán nem egy szokványos film az egykori ’56-os forradalmárról, a siralomházban annak idején hónapokat eltöltött halálraítéltről.

Az érzelmeket felkavaró portréfilm egyediségéhez hozzájárul, hogy látható és hallható benne Waszlavik László zenész, aki időnkénti felbukkanásával végigkíséri a főszereplő sorsát, tangóharmonikájával összekötve a XX. század harmincas éveit az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakával... Emellett több dal is elhangzik az ötvenhatos forradalomról írt első, mindmáig egyetlen rockoperából ("Aki magyar..."), és egy dal erejéig felbukkan a filmvásznon Bokor Tünde, a varázslatos hangú erdélyi énekes is.

 

Image
.

Cser-Palkovics András, aki országgyűlési képviselőként személyesen is ismeri a film főhősét, kérdésre válaszolva elmondta, hogy kiváncsian és nyitottan ül le a nézőtérre, a filmet korábban még nem látta.

- Milyen embernek ismeri Wittner Máriát?

- Ha néhány szóval kellene jellemeznem, karakán, egyenes embernek, akinek mindenről megvan a maga véleménye, és annak hangot is ad.

- Mint mondta, nem látta még a filmet. Mit vár tőle?

- Ahogy tudom, a dokumentumfilm egy részét beszélgetések alkotják. Azt várom, hogy az a karakánság, egyenes gondolkodás és beszéd, ami Wittner Máriát jellemzi, a filmből is visszaköszön. Gondolom, az ő szemszögéből nézve, egy kicsit másképp is meglátom majd '56 eseményeit, mint ahogyan eddig láttam.

 

Image
.

A Szabadművelődés Háza tájékoztatása szerint a film az elmúlt napokban jelentős érdeklődés mellett ment, nagyjából teltházak jellemezték a vetítéseket, összesen csaknem ezren látták - fiatalok és idősek egyaránt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >