Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Teleki Blankára emlékezett a nevét viselő székesfehérvári iskola
Teleki Blankára emlékezett a nevét viselő székesfehérvári iskola Nyomtatás E-mail
Írta: H. T.   
2011. október 27.

ImageEgész napos programsorozatot szervezett névadója tiszteletére a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola. A reformkor kiemelkedő alakja, a magyar leánynevelés úttörője 1862. október 23-án hunyt el, a székesfehérvári tanintézmény minden év október 25-én adózik emlékének ünnepi műsorral, vetélkedővel. A Budai úti gimnázium aulájában ma délelőtt rendezett koszorúzáson részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester is.

 

A székesfehérvári iskola ma is büszkén viseli a szabad és nemes gondolkodású, emelkedett nemzeti szellemű névadója, a magyar oktatásügy és leánynevelés úttörője, Teleki Blanka nevét. A Sziget utcai tagintézményben ünnepi műsorral kezdték a mai napot Póti Csilla tanárnő irányításával.

 

Image
.

A programsorozat emlékműsorral folytatódott a Budai úti gimnáziumban. Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Sipos Imre, az intézmény igazgatója és a diákönkormányzat képviselője koszorút helyeztek el Teleki Blanka szobránál.

A közreműködő diákok ismertették Teleki Blanka viszontagságos, áldozatos és kivételes életútját, nagyrabecsüléssel adóztak iskolájuk névadójának, aki társadalmi helyzete és anyagi lehetőségei ellenére nem a grófi jólétet választotta, hanem a hazának és a nemzetnek szentelte életét.

 

Image
.

Az ünnepi műsorban szavalatok hangzottak el Vörösmarty Mihály, Arany János és Csokonai Vitéz Mihály műveiből, a program pedig egy Liszt-etűddel ért véget a Liszt-emlékév tiszteletére.

Az ünnepi műsorban hét, 9-12. évfolyamos diák és Szarka Andrea tanárnő működött közre. A gimnáziumban rendezett események kiállítás-megnyitóval folytatódtak.

 

Image
.

A „Teleki Blanka élete és kora” című hagyományos vetélkedőre mindkét tagintézményében sor kerül a délután folyamán, a kérdések összeállításában ezúttal is Gajda Péter tanár működött közre.

Az egész napos programsorozat létrejöttét a magyar munkaközösség vezetője, dr. Árgyelán Dánielné tanár segítette. A Teleki Blanka Gimnázium ebben a tanévben ünnepli fennállásának 135. évfordulóját.

 

Image
Fotó: ÖKK

A jubileum tiszteletére emlékkönyvet ad ki az iskola várhatóan decemberben.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >