Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Elfogadták a köznevelési törvény tervezetét Nyomtatás E-mail
Írta: kormany.hu   
2011. október 27.

ImageA köznevelés ügye nemzetstratégiai kérdés. A Kormány által kedden jóváhagyott törvénytervezet a nevelést kívánja a pedagógiai tevékenység középpontjába állítani – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

 

A Kormány keddi ülésén elfogadta a köznevelési törvény tervezetét- jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő. A Kormány számára világos, hogy Magyarország sikere azon múlik, milyen alapot tudunk adni gyermekeink jövőjére nézve az oktatásban.

Az elmúlt húsz év oktatási rendszere a fenntartás és finanszírozás tekintetében is szétzilálódott, ezért újjá kell szervezni azt – mutatott rá a kormányszóvivő. Hangsúlyozta: az oktatás és nevelés ügye elválaszthatatlan egymástól.

A törvénytervezet célja az esélyegyenlőség, a versenyképesség és a társadalmi felzárkóztatás megteremtése. A köznevelési törvény részleteiről szólva Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár elmondta: a Kormány célja a színvonal emelése, egy minőségközpontú oktatás megteremtése.

Hangsúlyozta: a törvény a nevelést kívánja a pedagógiai tevékenység középpontjába állítani, továbbá fontos eleme a tartalmi szabályozás, a törvény felhatalmazása alapján az új Nemzeti Alaptanterv előírja majd a mindenki számára kötelező ismereteket. Továbbá, a törvény által megvalósul az oktatás külső szakmai ellenőrzése is – fűzte hozzá.

Az új törvény központi kérdése a leszakadás megállítása, lehetővé tesszük például a nehezen fejlődő gyermekek számára a kis létszámú foglalkozásokat - mondta az államtitkár. Ezzel párhuzamosan, a tehetséggondozás kérdése is fontos ügy, elemi kötelességévé válik minden intézménynek és pedagógusnak. Sok évtizedes mulasztást szeretnénk helyretenni azzal az új pedagóguspolitikával, amely kiszámíthatóvá teszi a pedagógusok életpályáját és jelentős fizetésemelést is előirányoz.

A pedagógusok munkaórái nem változnak, - hangsúlyozta az államtitkár - azonban a 40 órás munkarenden belül, intenzívebb munkát várunk el. Az előzetes konzultációkkal kapcsolatosan - mely során társadalmi és szakmai szervezetek is véleményezhettek - elmondta: kedd reggelig 25 egyértelműen pozitív értékelés érkezett az államtitkársághoz, valamint az Országos Köznevelési Tanács és az Országos Kisebbségi Bizottság többsége is támogatásáról biztosította a köznevelésről szóló törvény koncepcióját.

A szakszervezetek azon félelmeire reagálva, miszerint több tízezres elbocsátások és iskolabezárások várhatóak elmondta: a pedagógus szakszervezetek nem tudják állításaikat a törvény szövegével alátámasztani.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >